«Ο Εβραίος- Νόμος 205/1943» συνεχίζεται στο Altera Pars... έως τις 13 Απριλίου!

Με τους Μίνα Χειμώνα, Κοσμά Ζαχάρωφ και Γιάννη Παπαθανάση

Συνεχίζεται έως και τις 13 Απριλίου ( Κυριακή των Βαΐων) στο Altera Pars, το θεατρικό έργο “Ο Εβραίος - Νόμος 205/1943”, βασισμένο στο “L’Ebreo” του Τζιάννι Κλεμέντι (Βραβείο καλύτερου σύγχρονου ιταλικού έργου 2007). Η παράσταση ανεβαίνει σε ελεύθερη απόδοση,διασκευή και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, και πρωταγωνιστές τους Μίνα Χειμώνα, Κοσμά Ζαχάρωφ και Γιάννη Παπαθανάση.

Ήρωες του έργου ο Χαράλαμπος και η Ασημίνα Τσιγαρίδα, ένας πρώην φτωχός και τίμιος υπαλληλάκος και μια πρώην ταπεινή υπηρέτρια, καθώς και ο συμπαθής φίλος τους Αρίστος. Το ζευγάρι απολαμβάνει για δεκατρία ολόκληρα χρόνια την περιουσία ενός άλλου και στο τέλος οδηγείται στην παράνοια, με την υποψία της αναπάντεχης επιστροφής του νόμιμου ιδιοκτήτη, ενός Εβραίου τοκογλύφου.

Ζαχαρωφ-Χειμωνα.jpg

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Θεσσαλονίκη 1955. Στο κέντρο της εβραϊκής συνοικίας της πόλης, το ζεύγος Τσιγαρίδα απολαμβάνει μια άνετη και πολυτελή ζωή, καθώς βρέθηκε να διαχειρίζεται μια αξιοσέβαστη πλην όμως “ξένη” περιουσία. Το αφεντικό του Χαράλαμπου, ένας πλούσιος Εβραίος υφασματέμπορος και εισοδηματίας, υπό τον φόβο και την απειλή της δήμευσης της ��εριουσίας του από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής , αποφασίζει να μεταβιβάσει “εικονικά” το βιος του, στον έμπιστο υπάλληλό του , με την συμφωνία να το πάρει πίσω με τη λήξη του πολέμου.
Ο πόλεμος τελειώνει, όμως ο “Εβραίος’’ δεν επιστρέφει και έτσι επί 13 χρόνια το ζεύγος Τσιγαρίδα, ζει με την πεποίθηση ότι η αναπάντεχη κοινωνική και οικονομική του ανέλιξη είναι μια οριστική και αμετάκλητη πραγματικότητα.
Ξαφνικά ένας απρόσκλητος επισκέπτης τους χ��υπάει την πόρτα. Και αν είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης; Αν είναι ο “Εβραίος’’ ; Ο κίνδυνος να απολέσουν τα “κεκτημένα’’ μιας ζωής τους αναστατώνει,τους διχάζει και τους τρομοκρατεί. Να ανοίξουν ή όχι; Η δαιμόνια Ασημίνα, γοητευμένη από τη δύναμη του χρήματος, αποφασισμένη να “γαντζωθεί’’ με λύσσα σε ο,τι θεωρεί ότι της ανήκει, χρησιμοποιεί κ��θε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να κάμψει τις ηθικές αναστολές του φιλότιμου συζύγου της, πείθοντάς τον να κρατήσουν την πόρτα κλειστή. Να αγνοήσουν το παλιό “αφεντικό’’ και ευεργέτη τους, που δεν ήταν άλλωστε παρά “ένας άσπλαχνος και χυδαίος τοκογλύφος, ένας εκμεταλλευτής’’.
Ο “Εβραίος” συνεχίζει να χτυπά επίμονα την πόρτα και το ζεύγος ��σιγαρίδα οδηγείται στην απόλυτη παράνοια. Η δύναμη του χρήματος έχει για τα καλά διαβρώσει τις ψυχές τους και ο φόβος επιστροφής στο ταπεινό και φτωχικό παρελθόν θολώνει επικίνδυνα το μυαλό τους.
Μετάφραση/Διασκευή/Σκηνοθεσία : Πέτρος Νάκος
Σκηνικά/ Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα
Σχεδιασμός φωτισμών: Πέτρος Νάκος – Ρίζος Τσιγάρης
Επιμέλεια μουσικής/ Σύνθεση ήχων: Ιάκωβος Δρόσος
Παίζουν: (Με σειρά εμφάνισης) Μίνα Χειμώνα - Κοσμάς Ζαχάρωφ - Γιάννης Παπαθανάσης
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ : ΣΑΒΒΑΤΟ: 21:15 - ΚΥΡΙΑΚΗ: 18:15
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 15 ευρώ (κανονικό)10 ευρώ (φοιτητές/άνεργοι/άνω των 65)
Ειδική τιμή σε ομαδικά εισιτήρια 4 ατόμων και άνω.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 95’
ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top