36 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παναγούλη

Του μεγάλου λαϊκού αγωνιστή της δημοκρατίας που έγραψε ποιήματα με τα αίμα του

​Την Πρωτομαγιά του 1976 βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητο του ο λαϊκός αγωνιστής, Αλέξανδρος Παναγούλης, του οποίου η κηδεία συνοδεύτηκε από εκδηλώσεις λατρείας και μετατράπηκε σε πολιτική διαδήλωση. Ο θάνατος του παραμένει μυστηριώσης μέχρι σήμερα.
Ο Αλέξανδρος Παναγούλης υπήρξε σύμβολο τ��ς αντίστασης κατά της δικτατορίας. Γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1939 στη Γλυφάδα και υπήρξε πολιτικός και ποιητής, ενώ είχε σπουδάσει στη Σχολή Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Δραστηριοποιήθηκε στον αγώνα κατά της Δικτατορίας της Χούντας των Συνταγματαρχών και έγινε παγκόσμια γνωστός για την θαρραλέα του πράξη, την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968, αλλά και για την αντοχή του στα βασανιστήρια που ακολούθησαν. Στην μεταπολίτευση εκλέχθηκε βουλευτής με την Ένωση Κέντρου (Ε.Κ.).
Στις φυλακές του Μπογιατίου έγραψε τα καλύτερα του ποιήματα στον τοίχο του κελ��ού του ή σε μικροσκοπικά παλιόχαρτα, με μελάνι συχνά το ίδιο του το αίμα, καταπραϋνοντας μέσω της τέχνης το σωματικό και ψυχικό βιασμό.Πολλά από τα ποιήματα του δεν διασώθηκαν. Αρκετά όμως από αυτά είτε κατάφερε να τα βγάλει από την φυλακή με διάφορους τρόπους είτε να τα ξαναγράψει αργότερα χάρη στο ισχυρό μνημονικό του. Το 1972, ενώ ήταν ακόμη στη φυλακή, εκδίδεται στο Παλέρμο η πρώτη ποιητική του συλλογή στα Ιταλικά Altri seguiranno: poesie e documenti dal carcere di Boyati (Άλλοι θα ακολουθήσουν: ποίηση και ντοκουμέντα από τις Φυλακές του Μπογιατίου) με εισαγωγικό σημείωμα από τον Ιταλό πολιτικό Φερούτσιο Πάρη και τον Ιταλό σκηνοθέτη και καλλιτέχνη Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Για το έργο του αυτό ο Αλέξανδρος Παναγούλης βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας Βιαρέτζιο (Premio Viareggio Internazionnale) τη χρονιά που ακολούθησε. Μετά την απελευθέρωση του, εξέδωσε στο Μιλάνο την δεύτερή του ποιητική συλλογή στα Ιταλικά Vi scrivo da un carcere in Grecia (Μέσα από Φυλακή σας γράφω στην Ελλάδα) με εισαγωγικό σημείωμα από τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι.
Ο Αλέξανδρος Παναγούλης τροφοδότησε τους καλλιτεχνικούς κύκλους και μάλιστα, ο Μίκης Θεοδωράκης, κατατρεγμένος επίσης για τα πολιτικά του πιστεύω από την Χούντα των Συνταγματαρχών, μελοποίησε ποιήματα του. Κατά πολλούς, ο "τυρρανοκτόνος" όπως τον αποκαλούσαν, έχει καθιερωθεί σαν σύμβολο της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών και χάρη στο πολιτικό του ήθος εμπνέει τις νέες γενιές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Πηγή: Βικιπαίδεια
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top