Γιώργος Αποστολόπουλος: Mε ποια έργα στην Αθήνα συνδέεται το όνομά του

Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη

Γιώργος Αποστολόπουλος

Ο Γιώργος Αποστολόπουλος Αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη και τον συνδυασμό “Αθήνα Ψηλά” έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να συνδέσει το όνομα του με πολλά έργα στην Αθήνα, σημαντικά και συμβολικά, όπως την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι και την ανάπλαση της Ομόνοιας, που ολοκληρώνεται σύντομα. Αλλά και την αλλαγή του φωτισμού της πόλης που είναι σε εξέλιξη, καθώς και πλήθος έργων οδοποιίας, ασφαλτόστρωσης, ανακατασκευών, αναπλάσεων κ.α 

Γιατί η Αθήνα άργησε να αποκτήσει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πόσες δυσκολίες αντιμετωπίσατε μέχρι να το δούμε στην θέση του; 

Ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έργο του γλύπτη και ακαδημαϊκού Γιάννη Παππά, μετά από γραφειοκρατικές περιπέτειες πολλών ετών, τοποθετήθηκε στη νησίδα  που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Β. Αμαλίας και Β. Όλγας, απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός και μπήκε τέλος σε μια περιπέτεια που ξεκίνησε από το 2002.

Το 2002 ο Δήμος Αθηναίων αποδέχθηκε τη δωρεά του αγάλματος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η θέση που είχε προταθεί αρχικά ήταν η πλατεία Δικαιοσύνης, χωρίς όμως να γίνει τελικά η εγκατάσταση. Το 2006 προτάθηκε η εγκατάσταση στο πάρκο Ριζάρη, απορρίφθηκε λόγω  μεγάλου κόστους του έργου. Το 2009 δεν τελεσφόρησε ούτε η πρόταση για εγκατάσταση στην πλατεία Κοτζιά. Το 2012 ζητήθηκε έγκριση από το Υπουργείου Πολιτισμού για εγκατάσταση του ανδριάντα στην περιοχή του Θησείου, αλλά απορρίφθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Μετά από ενέργειές μου, το ζήτημα εισήχθη στο δημοτικό συμβούλιο και η απόφασή του για την τοποθεσία που τελικά εγκρίθηκε, ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων το Νοέμβριο του 2014.

Γιώργος Αποστολόπολος

Ο Γιώργος Αποστολόπουλος

Πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζει ο δήμος με το γεγονός ότι υπάρχουν πάρκα, δρόμοι και πλατείες που ανήκουν σε άλλους φορείς;

Υπάρχει το γνωστό παράδοξο της επικάλυψης αρμοδιοτήτων που προκαλεί σύγχυση και αποτρέπει την όποια ανάπτυξη επιχειρείται από πλευράς του Δήμου. Σήμερα παρουσιάζεται αδήριτη η ανάγκη μεταφοράς στην αρμοδιότητα των Δήμων για τη διαχείριση βασικών θεμάτων που ανήκουν σε Υπουργεία ή στην Περιφέρεια, όπως π.χ. οι κεντρικές οδικές αρτηρίες που διασχίζουν τις μεγάλες πόλεις ή και το Πεδίο του Άρεως. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται συνεργασία, αλλά πάνω από όλα σαφής κατανομή των αρμοδιοτήτων, ώστε απρόσκοπτα, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον δημότη.
 
Για ποιο πράγμα είστε περήφανος κατά την διάρκεια της Αντιδημαρχίας σας στο Δήμο της Αθήνας; 
Τα δύο πιο σημαντικά έργα που κατάφερα να υλοποιήσω κατά την περίοδο της αντιδημαρχίας μου, με το μεγαλύτερο συμβολισμό, είναι η τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα, μετά από 30 χρόνια περίπου, αλλά και η ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας. Συνολικά όμως είμαι περήφανος για το έργο μου, καθώς  κατάφερα και σχεδίασα και υλοποιώ το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα στην ιστορία του Δήμου, προϋπολογισμού 200.000.000€.

Ο Γιώργος Αποστολόπουλος

Ο Γιώργος Αποστολόπουλος

Γιατί να ψηφίσει ένας δημότης τον συνδυασμό Αθήνα Ψηλά; 
 
Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική, οι προσπάθειες για νοικοκύρεμα των οικονομικών στον Δήμο της Αθήνας είχαν αντίκρισμα.
 
Ο Δήμος της Αθήνας έχει πλέον νοικοκυρεμένα οικονομικά. Ακριβώς επειδή λοιπόν έχει επιτευχθεί αυτός ο άθλος, η Αθήνα σήμερα χρειάζεται έναν δυναμικό κι αποτελεσματικό Δήμαρχο με όραμα, για να κάνει έργο πάνω σε στέρεες βάσεις. Ο Κώστας Μπακογιάννης, εκτιμώ, ότι είναι ο πλέον κατάλληλος κι έχει δώσει ήδη σπουδαίο δείγμα γραφής. Είναι δοκιμασμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση και είναι αυτό που χρειάζεται η Αθήνα σήμερα. 

Γνωρίζω καλά τα προβλήματα της πόλης και ξέρω ότι τώρα πλέον, που αφήνουμε πίσω την δύσκολη περίοδο που δεν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι,  μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μπορούμε να αποκτήσουμε την Αθήνα που αξίζει στην ιστορία και τον πολιτισμό της.
Επιπλέον, έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα απολύτως μελετημένο και άκρως κοστολογημένο, με συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το πώς μπορεί η πόλη να αλλάξει.

Με τι μετακινείστε στην Αθήνα; 

Με την μηχανή μου.
 
Αγαπημένη περιοχή στο κέντρο; 

Η Πλάκα. Τα σοκάκια της Πλάκας που φτάνουν έως τον βράχο της Ακρόπολης, η νησιώτικη γειτονιά των Αναφιώτικων, τα νεοκλασικά κτίρια, τα γραφικά καφενεία, τα καταστήματα με σουβενίρ, τα μουσεία και οι ανθισμένες βουκαμβίλιες δημιουργούν το απόλυτο σκηνικό για ατέλειωτες βόλτες.

Ωστόσο, η Αθήνα είναι γεμάτη όμορφες περιοχές, καθώς καθεμία από αυτές έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της που την καθιστούν εξόχως ελκυστική. Για παράδειγμα, η Κυψέλη, τα Άνω Πατήσια, το Παγκράτι είναι περιοχές οι οποίες κρατούν πάρα πολλά από τα χαρακτηριστικά της αίγλης τους την περίοδο της ακμής τους.
 
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το κόσμημα της πόλης αν εξαιρέσουμε την Ακρόπολη;

Αδιαμφισβήτητα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου, το οποίο περιλαμβάνει από τα πιο πολύτιμα εκθέματα του κόσμου.
 
Θέατρο ή σινεμά;

Θέατρο:Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή», είπε o William Shakespeare. Κι αυτό είναι αλήθεια, αφού καθένας από εμάς γίνεται καθημερινά πρωταγωνιστής ή μένει ένας απλός κομπάρσος, χωρίς να επηρεάζει καθόλου τις εξελίξεις. Το θέατρο είναι καλλιτεχνική δημιουργία. Η απόδοση ενός θεατρικού έργου, όταν παίρνει σάρκα και οστά επί σκηνής καταφέρνει να ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια του ανυπόμονου θεατή ένα καινούριο μικρόκοσμο. Το θέατρο είναι ζωή, είναι ενέργεια, προϋποθέτει πάθος! Μας κρατά σε εγρήγορση, μας προβληματίζει ως θεατές, οξύνει την κρίση μας. Οτιδήποτε διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας, είναι αληθινό.

Ασχολείστε με κάποιο σπορ;

Συστηματικά δεν ασχολούμαι με κάποιο σπορ, καθώς οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δεν μου αφήνουν αρκετό ελεύθερο χρόνο. Όταν όμως καταφέρω και ξεκλέψω λίγο χρόνο, παίζω πινγκ-πονγκ.
 
Ποια εποχή θεωρείτε την Αθήνα πιο όμορφη;

Άνοιξη στην Αθήνα ή για την ακρίβεια πολύ νωρίς καλοκαίρι στην Αθήνα. Υπάρχει κάτι πραγματικά μαγικό στην Αθήνα την Άνοιξη. Όλα τα πάρκα και ο Εθνικός Κήπος είναι στο πιο πράσινο τους και ο βράχος της Ακρόπολης δεσπόζει με φόντο τον γαλάζιο ουρανό. Παγωτατζήδες, πλανόδιοι, λεωφορεία για τουρίστες που θέλουν να κάνουν μια βόλτα στην πόλη, στενά γεμάτα αρώματα από τις νεραντζιές, κόσμος που κάνει πικ νικ στα πάρκα, παιδιά να τρέχουν στα πλακόστρωτα, τουρίστες και αθηναίοι να ζουν την απόλυτα ιδανική καλοκαιρία. 
Τα χρώματα της πόλης είναι μοναδικά. Επίσης, το πολιτιστικό πρόγραμμα της πόλης περιλαμβάνει συναρπαστικές εκδηλώσεις που καθιστούν την εποχή ιδανική για να επισκεφθεί κάποιος την Αθήνα.
 
Αν σας δινόταν η δυνατότητα να γκρεμίσετε ένα κτίριο για να δημιουργηθεί ένα πάρκο ποια περιοχή θα επιλέγατε να γίνει αυτό; 

Σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, τους Αμπελοκήπους. Στόχος είναι να αλλάξει η εικόνα της πόλης, ώστε συνολικά η πόλη να διαθέτει 3.200.000 τ.μ. πράσινου. Στο πρόγραμμα του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά» περιλαμβάνεται  η αντικατάσταση και φύτευση 75.000 δέντρων, ενώ όπως είπε ο Κώστας Μπακογιάννης «πρασινίζουμε και ανοίγουμε τις σχολικές αυλές στις περιοχές της Αθήνας. Στόχος μας είναι το 2022 κάθε κάτοικος να βρίσκει πράσινο στην γειτονιά του το πολύ με 10 λεπτά περπάτημα».
Ως αντιδήμαρχος, κατάφερα να δρομολογήσω τη δημιουργία  του μεγαλύτερου πάρκου αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού στον Ελαιώνα, έκτασης 50 στρεμμάτων.

 

Του Γιώργου Βότσκαρη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top