'Ερημη πόλη το Παρίσι - Ο Πύργος του Άιφελ σήμερα, 131 χρόνια μετά

Εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1889

Δείτε στο βίντεο του Reuters την άδεια πόλη του Παρισιού μετά το lockdown για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν του Παρισιού και όπως όλα τα εμβληματικά μνημεία στέκει αγέρωχος και επιβλητικός ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας. Σήμερα, 131 χρόνια μετά τα επίσημα εγκαίνιά του (31 Μαρτίου 1889) ο εμβληματικός πύργος της Γαλλίας στέκεται «μόνος» καταμεσής της πόλης του φωτός να αναμένει το τέλος της εποχής του κορωνοϊού.

Γαλλία: Καλλιτέχνης της όπερας ερμηνεύει τον εθνικό ύμνο στο μπαλκόνι

Ο εμβληματικός πύργος των 324 μέτρων

Ο πύργος του Άιφελ κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο, με ύψος 324 μέτρα.

Μέχρι το 1931 αποτελούσε το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο, μέχρι που το ξεπέρασε το Empire State Building στη Νέα Υόρκη.

Έχει βάρος 10.000 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή, ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο.

Ο πύργος του Άιφελ έχει ύψος 324 μέτρα! Φωτογραφία: Associated Press

Η κατασκευή και η δομή του

Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 302 βήματα (το ίδιο και για το δεύτερο). Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο.

Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1887 και 1889 ως είσοδος για την διεθνή έκθεση Universell αλλά και επ`ευκαιρία της εκατονταετούς επετείου της Γαλλικής Επανάστασης. 

Συνολικά 300 εργάτες ένωσαν 18.038 κομμάτια σφυρήλατου σιδήρου παρασκευασμένου σε φούρνους puddling με 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια, με μια στατική μελέτη του Maurice Koechlin.

Συνολικά 300 εργάτες ένωσαν 18.038 κομμάτια σφυρήλατου σιδήρου. Φωτογραφία: Associated Press

Ο κίνδυνος ατυχήματος ήταν μεγάλος καθώς, σε αντίθεση με σύγχρονους ουρανοξύστες, ο πύργος ήταν σε ανοιχτό πλαίσιο, χωρίς κανέναν ενδιάμεσο όροφο εκτός από δύο πλατφόρμες.

Η κατασκευή του επικρίθηκε πολύ από το κοινό, καθώς πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού.

Ο πύργος εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1889 και άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαΐου 1889.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top