Η Κατίνα Παξινού κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου

Ήταν η πρώτη φορά που απονεμήθηκε σε μη Αμερικανό ηθοποιό

Κατίνα Παξινού

Σαν σήμερα στις 17 Δεκεμβρίου 1900 γεννήθηκε στον Πειραιά η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός, Κατίνα Παξινού.

Πρωτότυπη ήταν η 16η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, στις 2 Μαρτίου του 1944, καθώς ήταν η πρώτη φορά που η τελετή δεν έγινε σε εστιατόριο και το βραβείο δεν το έλαβε Αμερικανός ηθοποιός!

Βραβεία Νόμπελ: Η ιστορία τους και οι Έλληνες που τιμήθηκαν

Η τελετή έλαβε χώρο στο κινέζικο θέατρο «Grauman», στο Λος Άντζελες, λόγω του τεράστιου κοινού που την παρακολούθησε. Για πρώτη φορά, το κοινό ήταν στρατιώτες και νοσοκόμες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στους οποίους μοιράστηκαν προσκλήσεις από τους διοργανωτές ως επιβράβευση για το έργο τους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μεγαλοπρεπής τελετή που παρακολουθούμε στις μέρες μας έχει ταπεινές ρίζες. Οι προσκεκλημένοι την αντιμετώπιζαν ως βραδινή έξοδο, ένα δείπνο μεταξύ φίλων και συνεργατών.      

Το Όσκαρ κέρδισε η Κατίνα Παξινού

Το 1944 η Κατίνα Παξινού παρέλαβε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την αμερικανική ταινία «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα», που ήταν μεταφορά του λογοτεχνικού έργου του Χέμινγουέι.

Η Ελληνίδα ηθοποιός είχε υποδυθεί την Ισπανίδα Πιλάρ και η υπόθεση εξελισσόταν στον ισπανικό εμφύλιο. Ήταν η πρώτη φορά που απονεμήθηκε το συγκεκριμένο Όσκαρ σε μη Αμερικάνο ηθοποιό και το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας που έλαβε Έλληνας καλλιτέχνης. Η μεγάλη ηθοποιός αφιέρωσε το βραβείο στους συνεργάτες της και την πατρίδα της, που βρισκόταν υπό καθεστώς κατοχής.

Ωνάσης-Κάλλας: Η εγκυμοσύνη της ντίβας της όπερας και το ερωτικό τρίγωνο

Στις 19 Μαρτίου του 1953 η τελετή απονομής μεταδόθηκε τηλεοπτικά για πρώτη φορά. Εκείνη την ημέρα η βροχή ήταν καταρρακτώδης, αλλά οι αστέρες του σινεμά δεν πτοήθηκαν.

Ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία για προβολή και δεν τους σταματούσε τίποτα, ούτε καν προβλήματα υγείας. Η ηθοποιός Μίτζι Γκέινορ ανάρρωνε στο νοσοκομείο μετά από εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας και δεν προβληματίστηκε καθόλου. Ντύθηκε, στολίστηκε και περπάτησε στο κόκκινο χαλί σαν μη βρισκόταν υπό την επήρεια νάρκωσης μερικές ώρες πριν....

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top