Μητσοτάκη: Ξεκίνησαν τα τηλέφωνα στους νέους υπουργούς μετά το Προεδρικό

«Θα προχωρήσω άμεσα στη συγκρότηση κυβέρνησης σκληρής δουλειάς»

«Θα κάνουμε πράξη μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης / Βίντεο: Alpha

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε στις 11:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος εξασφάλισε αυτοδυναμία 158 εδρών στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις  13:00 θα ορκιστεί πρωθυπουργός και στις 17:00 θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αρχίσει τα τηλεφωνήματα στους νέους υπουργούς, ώστε να τους ενημερώσει για τα νέα τους καθήκοντα. 

Στις 17:00 η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης - Τα ονόματα που «κλείδωσαν»

Νωρίτερα, είχε μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος είχε παραδώσει στην ΠτΔ τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Ολοκληρώθηκαν με άψογο τρόπο και αυτές οι εκλογές. Συνεχάρην την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών, την κ. Σπανού, για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους, που έδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών. Έχουμε ενσωμάτωση 99,6%, οπότε το αποτέλεσμα είναι σαφές. Αυτή τη φορά έχουμε την ποθητή "δεδηλωμένη" και με βάση τις συνταγματικές υποχρεώσεις μου σας παραδίδω την σύνθεση της νέας Βουλής για να προχωρησετε κι εσείς στις δικές σας συνταγματικές αρμοδιότητές», είπε ο κ. Τασούλας.

«Είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη ημέρα. Νομίζω ότι η νέα Βουλή γεννά πολλές προκλήσεις για τον επόμενο πρόεδρο, θα τα ζήσουμε όλοι μαζί. Εύχομαι το καλύτερο για τον τόπο», αποκρίθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Θα κάνουμε πράξη μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος»

«Είναι ξεχωριστή τιμή να αναλαμβάνω το σχηματισμό κυβέρνησης τετραετίας. Είχα θέσει στόχο η χώρα να έχει σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είναι βαριά η ευθύνη που εναποθέτει ο ελληνικός λαός στους ώμους μου», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι Έλληνες διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον και έχω δεσμευτεί για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Έχουμε μία άνετη πλειοψηφία και θα προχωρήσω άμεσα στη συγκρότηση κυβέρνησης σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος. Θα ορκιστεί αύριο και θα ξεκινήσει τη σκληρή δουλειά», ξεκαθάρισε.

Εκλογές 2023: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου / Eurokinissi - Κώστας Τζούμας

Παράλληλα, τόνισε πως το εκλογικό αποτέλεσμα επεφύλαξε και ορισμένες εκπλήξεις: «Έχουμε οκτακομματρ\ική Βουλή, αλλά η Δημοκρατία μας είναι ώριμη για να διαχειριστεί τις πρόσκαιρες αναταράξεις. Ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής. Αν ίσχυε η ενισχυμένη η Βουλή σήμερα θα ήταν 5κομματική», σημείωσε.

Η πρώτη ανάρτηση του Μητσοτάκη μετά τη νίκη του στις εκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης θα ορκιστεί πρωθυπουργός στη 13.00, ενώπιον της κας Σακελλαροπούλου.

Εκλογές 2023: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου / Eurokinissi - Κώστας Τζούμας

Στη συνέχεια αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Μητσοτάκης: Δάκρυα χαράς και αγκαλιές με τη Μαρέβα και τα παιδιά του

Θα ακολουθήσουν οι ορκωμοσίες των νέων υπουργών, οι παραδόσεις-παραλαβές στα υπουργεία και την επόμενη Δευτέρα (3 Ιουλίου) οι ορκωμοσίες των βουλευτών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top