Μητσοτάκης προς Μέρκελ: Έτσι θα βγει η Ελλάδα από την κρίση

«Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ στην Γερμανίδα καγκελάριο

Το οικονομικό πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, στη συνάντηση  που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο (CDU) και διήρκεσε μία ώρα. Αρχικά, ο πρόεδρος της ΝΔ και η Γερμανίδα καγκελάριος συνομίλησαν κατ' ιδίαν για 20 λεπτά,  για να ακολουθήσει  συνάντηση  με τη συμμετοχή και των συνεργατών των δύο πλευρών.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την θέση της ΝΔ ότι η θέση της Ελλάδας είναι στον στενό πυρήνα της Ευρώπης και την Ευρωζώνη, αλλά και την ανησυχία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, δίνοντας έμφαση στην ανεργία και τη φτώχεια. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της ανάγκης επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών και τόνισε ότι οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στο θέμα της αξιολόγησης οδηγούν τους πιστωτές σε υπερβολικές απαιτήσεις. Μετέφερε ακόμα τις σκέψεις του για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ σε όλους τους τομείς, όπως στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και τη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το πιο ουσιαστικό συστατικό για να βγει η χώρα από την κρίση.

 Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το θέμα του προσφυγικού –μεταναστευτικού, για το οποίο  ζήτησε πολιτική και υλική στήριξη από το Βερολίνο και παραδέχθηκε ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στα όσα θα έπρεπε να γίνουν.

Σύμφωνα  επίσης με στέλεχος του ηγετικού επιτελείου της  ΝΔ  το βασικό «αίτημα» του κ. Μητσοτάκη προς την γερμανική κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει «δημοσιονομικό αέρα». Η ίδια πηγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι η στάση  απέναντι στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού άλλωστε έχουν αναπτύξει τις θέσεις τους από πλευράς ΝΔ στην καγκελάριο της Γερμανίας ήδη από πέρυσι τον Μάρτιο. Υπενθυμίζουν όμως παράλληλα ότι είναι πάγια θέση της ΝΔ ο σεβασμός των διεθνών συμφωνιών της χώρας, καθώς επίσης ότι «η ΝΔ στηρίζει ό,τι είναι προς όφελος της χώρας».

Το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με βουλευτές του CDU στο γερμανικό κοινοβούλιο, ενώ αύριο θα συναντηθεί, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών και θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της Γερμανίας.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση : Λέμε ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στην δραχμή  

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Συζήτησα αναλυτικά με την Καγκελάριο Merkel για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

 Μετέφερα στην Καγκελάριο μερικές εικόνες από τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες, έπειτα από επτά και πλέον χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

 Μιλήσαμε για την ανεργία των νέων και για  την ακραία φτώχεια.

 Της μίλησα για τις σκληρές προσπάθειες των πολιτών, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη τους για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και  όσους χρειάζονται την αρωγή τους.

 Είχα την ευκαιρία, επίσης, να εξηγήσω στην Καγκελάριο ότι, για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη. 

 Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια

 Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

 Είναι σαφές πως οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης οδηγούν τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις. 

 Η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά το λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. 

 Πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος.

 Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. 

Στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα έχει προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις με την ανικανότητα και την ιδεοληψία της.

 Η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανασυγκρότησης.

Διατύπωσα την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό Ευρωπαϊκό Κράτος. 

 Η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό.

 Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη ζωή και εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να την εξασφαλίσουμε».  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top