Financieele Dagblad: «Ο Tραμπ παίζει το "chicken game" με την Ευρωζώνη»

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Financieele Dagblad: «Ο Tραμπ παίζει το "chicken game" με την Ευρωζώνη»

Την άποψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ασπάζεται την θεωρία των παιγνίων («chicken game» ή «παίγνιο του δειλού») και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ελληνική κρίση ως «Δούρειο ίππο» προκειμένου να καταφέρει πλήγμα στην Γερμανία διαλύοντας την ευρωζώνη, εκφράζει ο Lukas Daalder σε άρθρο γνώμης που φιλοξενεί η Financieele Dagblad υπό τον τίτλο «Ο Τραμπ παίζει το “chicken game”».

Όπως ειδικότερα εξηγεί ο Lukas Daalder, ο Αμερικανός πρόεδρος  έχει αναγάγει ως «οδηγό πλεύσης» το γνωστό παιχνίδι όπου δύο οδηγοί τρέχουν ο ένας καταπάνω στον άλλον για να δουν ποιος θα δειλιάσει πρώτος και θα στρίψει το τιμόνι ώστε να αποφύγει την ολέθρια μετωπική σύγκρουση. Αντικειμενικός στόχος του Tραμπ είναι κατά τον αρθρογράφο να «σκουπίσει» το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας από πιθανούς ανταγωνιστές ή άλλα εμπόδια που φράζουν τον δρόμο του προς την ηγεμονία.

Σύμφωνα με τον Lukas Daalder, o ίδιος ο Τραμπ επιβαίνει σε ένα  βαριά θωρακισμένο όχημα και ως εκ τούτου η επιλογή όσων κινούνται στο αντίθετο ρεύμα είναι απλή: Είτε θα προχωρήσουν σε μετωπική σύγκρουση είτε θα κάνουν μια ‘στραβοτιμονιά’ για να αποφύγουν το μοιραίο. Η ‘στραβοτιμονιά’ όμως θα τις οδηγήσει εκτός παιγνιδιού και στην άκρη του δρόμου, ενώ η βλάβη που θα έχουν υποστεί θα είναι ανεπανόρθωτη. Σημειώνεται πως ο Τραμπ ξεκίνησε την πορεία του με έναν εύκολο στόχο, δηλ. το Μεξικό το οποίο λόγω αντικειμενικής αδυναμίας είναι καταδικασμένο να καταλήξει «στραπατσαρισμένο» στην άκρη του δρόμου.

Επισημαίνεται ότι το επόμενο θύμα θα είναι η Γερμανία την οποία ο Τραμπ έχει αναγάγει ως μείζονα αντίπαλο και για τον λόγο αυτό αποβλέπει στην εξουδετέρωσή της. Εκ πρώτης όψεως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται λογικό, παρατηρεί ο Lukas Daalder, καθώς το αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνει η Γερμανίδα  καγκελάριος είναι κι αυτό μια θωρηκτή Mercedes, γεγονός που σημαίνει ότι σε  περίπτωση μιας σύγκρουσης μαζί της, ούτε ο ίδιος ο Τραμπ θα μείνει αλώβητος.

Στο σημείο αυτό όμως ο Lukas Daalder βάζει στο παιχνίδι την ευρωζώνη, την οποία παρομοιάζει με ένα «ταλαίπωρο και εξαθλιωμένο» ρυμουλκούμενο όχημα (τρέιλερ) που σέρνει πίσω της η Mercedes.

Όπως υποστηρίζει ο Lukas Daalder, «ο Tραμπ δεν θα ήταν Tραμπ εάν δεν είχε ‘βάλει στο μάτι’ τον αδύναμο κρίκο, δηλ. την ευρωζώνη».

Γιατί λοιπόν ο Αμερικανός πρόεδρος να διακινδυνεύσει μια σύγκρουση με την Mercedes όταν θα έχει την επιλογή να παγιδεύσει το προπορευόμενο όχημα ‘σαμποτάροντας’ το τρέιλερ ώστε με αυτό τον τρόπο να οδηγήσει το πρώτο (δηλ. την Γερμανία) εκτός πορείας υλοποιώντας τον στρατηγικό του στόχο;

Ο Tραμπ δεν χρειάζεται να κάνει πολλά, διευκρινίζει. Σήμερα συνεδριάζει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να αποφασίσει σχετικά με την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Μπορεί ο  Trump να μην είναι το αφεντικό του ΔΝΤ, υπενθυμίζει, αλλά είναι ο κύριος μέτοχος.

Τι θα κάνει λοιπόν το  ΔΝΤ, το οποίο ήδη τρέφει επιφυλάξεις για την συνέχιση του προγράμματος, βλέποντας τον Tραμπ να έρχεται καταπάνω στο τρέιλερ με το θωρακισμένο όχημά του; Το λογικό είναι να κάνει στην άκρη. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, διερωτάται ο αρθρογράφος, ποιος ειλικρινά πιστεύει ότι η ευρωζώνη θα παράσχει μόνη της την αναγκαία συνδρομή προς την Ελλάδα, τις παραμονές μάλιστα κρίσιμων εκλογών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες; Το συμπέρασμα του Lukas Daalder είναι ότι εάν υλοποιηθεί το σενάριο αυτό, το «εξαθλιωμένο τρέιλερ» (δηλ. η ευρωζώνη), θα ταλαντευτεί επικίνδυνα οδεύοντας προς το μοιραίο.

του Θάνου Αθανασίου, Βρυξέλλες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top