Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση από τις αποκαλύψεις - «Φουλ του… δανεικού» τα χαρτιά Καλογρίτσα

Και για ποινικές ευθύνες μίλησε ο Κουρουμπλής αλλά «τα μάζεψε»

Τελικά τα «χαρτιά» του Ιωάννη Καλογρίτσα στην διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας δεν ήταν «φουλ του άσσου» αλλά «φουλ του.. δανεικού»! Η υπόθεση του επιχειρηματία και υπερθεματιστή στο διαγωνισμό προκαλεί πολιτική θύελλα, καθώς ξηλώνεται το κουβάρι των κινήτρων που ώθησαν τον όμιλο Καλογρίτσα να πάρει τηλεοπτική άδεια.
Στο πολυσέλιδο πόρισμα για τις δανειοδοτήσεις της Τράπεζας Αττικής, υπάρχουν εκτενείς αναφορές που δείχνουν αφενός πώς τα χρήματα έρρεαν αφειδώς προς τον κ.Καλογρίτσα, και αφετέρου πως η γραμμή πίστωσης εξαντλείται.
Για τέλος της γραμμής πίστωσης μίλησε ο Αθανάσιος Τσάδαρης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής. Άρα ο κ.Καλογρίτσας δεν μπορεί να υπολογίζει σε μελλοντικά δάνεια από την ίδια τράπεζα. Πώς όμως συνδέονται τα δάνεια της Αττικής προς τον Ιωάννη Καλογρίτσα με την τηλεοπτική άδεια;
Παραδείγματος χάριν: Η Τράπεζα Αττικής, όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου, δανείζει τον Χρήστο Καλογρίτσα με εγγύηση μελλοντικό έργο του δημοσίου κι εκείνος με αυτά τα χρήματα αγοράζει μετοχές των εταιριών ΜΙΚΗ και Τοξότης, από το γιό του. Ο υιός Καλογρίτσας πιθανότατα χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για την τηλεοπτική άδεια. Αυτό το τρίγωνο είναι που διερευνάται.
Παράγοντες της αγοράς μάλιστα επισημαίνουν πως δεν είναι (τουλάχιστον) συνήθης επιχειρηματική πρακτική να αντλεί κάποιος χρηματοδότηση από κεφάλαια των εταιριών του, επιστρέφοντας μετοχές του στις εν λόγω εταιρίες. Το φυσιολογικό είναι να εισπράττει μερίσματα μόνο όταν έχουν κέρδη και να χρηματοδοτεί άλλες δραστηριότητες του.
Ο κ. Τσάδαρης δήλωσε ότι τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά αλλά το θέμα Καλογρίτσα προκάλεσε νέα διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση, ενώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, πρώτος τη τάξει υπουργός, ήταν και ο πρώτος από τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιήθηκε ξεκάθαρα και έκανε λόγο για «ποινικές και πολιτικές ευθύνες» σχετικά με τον έλεγχο του πόθεν έσχες.
Λίγη ώρα αργότερα όμως, ο υπουργός Εσωτερικών επανήλθε με νέα δήλωση που μυρίζει αναδίπλωση:
«Αυτό που ξεκάθαρα εννοούσα είναι ότι σε όσους εκ των υπερθεματιστών έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και σε οποιοδήποτε χρονικό στάδιο αποδειχθεί ότι δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες».
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, φίλος του κ. Καλογρίτσα κατά δήλωσή του, έδειξε να ενοχλείται γιατί απομονώνεται ένα μέρος του πορίσματος που αφορά τον υπερθεματιστή.
Στη μέση το Μέγαρο Μαξίμου που διαρρέει πως «η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δουλειά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των τραπεζών ούτε με τις αδειοδοτήσεις», με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης όμως να θεωρεί πως απειλείται η Τράπεζα, μέσω «κύκλων» της που επισήμαναν:
«Η κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Τράπεζα Αττικής αποτελεί, εδώ και χρόνια, στόχο κατευθυνόμενων αρνητικών δημοσιευμάτων από κέντρα και δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της έναντι ευτελούς τιμήματος».
Είναι προφανές πως η υπόθεση Καλογρίτσα, όσο αποκαλύπτονται και νέα στοιχεία, εχει εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση η οποία καλείται να υπερασπιστεί τις εξαγγελίες για αδιάβλητο διαγωνισμό. Παράλληλα, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι με αυτή την υπόθεση χάνεται το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα» που είχε ως σημαία η κυβέρνηση. Αποτελεί δε μπούμερανγκ και για τον όμιλο επιχειρήσεων Καλογρίτσα, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει έναν ορυμαγδό στοιχείων και αποκαλύψεων που δεν σχετίζονται με τις βασικές επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top