LIVE οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες! Η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup – Στο τραπέζι και το ΧΡΕΟΣ

Σόιμπλε: Θα υπάρξει συμφωνία μέσα στον Μάιο αλλά... οι Έλληνες φταίνε! – Τι είπαν Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ πριν τη συνεδρίαση

Σε θετικό κλίμα αναμένεται γίνει η έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup για την Ελλάδα, η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16.00 ώρα Ελλάδας.
Στο ατζέντα των συζητήσεων θα πέσει το θέμα του χρέους αλλά και ο εφεδρικός μηχανισμός για τα μέτρα, με το Βερολίνο πάντως να διαμηνύει πως πρώτα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση κ��ι μετά θα πάρει σειρά το χρέος.
«Πράσινο» φως από Euroworking Group
Είχε προηγηθεί μια δίωρη συνεδρίαση των εκπροσώπων των 19 υπουργείων Oικονομικών, οι οποίοι απαρτίζουν το Εuroworking Group, οπότε και αποφασίστηκε πως πρέπει να παραπεμφθεί στους υπουργούς οικονομικών πακέτο διαφορετικών επιλογών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους προς τον «επίσημο τομέα» εισηγούμενοι να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση σε επίπεδο υπουργών. Στην ενημέρωση αυτή προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, προχώρησε κοινοτικός αξιωματούχος με καλή γνώση των συζητήσεων.
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Oικονομιών Γ. Χουλιαράκης, ενημέρωσε τους ομολόγους του στο EWG για την χθεσινή υπερψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο σειράς νομοσχεδίων που σχετίζονται με την αξιολόγηση και -από κοινού με στελέχη της τρόικας- παρουσίασε τις διαφορετικές νομικές λύσεις που μπορεί να πάρει ο μηχανισμός για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό ποια από τις διαφορετικές εισηγήσεις παραπέμπει το EWG στους υπουργούς.
Σε σχέση με το χρέος τα ανοιχτά ερωτήματα για τους υπουργούς έχουν να κάνουν με το εύρος των επιλογών αναδιάρθρωσης (περίοδος χάριτος και εξομάλυνση λήξεων δανείων), τον χρόνο που η αναδιάρθρωση θα συντελεστεί (τώρα ή αργότερα), τις προϋποθέσεις που θα τη συνοδεύουν (δημοσιονομικοί όροι, απόδοση της ελληνικής πλευράς), το βάθος και τη συχνότητα της εξομάλυνσης των λήξεων δανείων (βάθος πενταετίας, δεκαετίας ή ως το τέλος των λήξεων), αλλά και το ανώτατο όριο «λογικής» αποπληρωμής ανά έτος (το 15% είναι ένα από τα ποσοστά που ακούγονται, αν και παραμένει το ανώτατο).
Κυβερνητικές πηγές: Έχει κλείσει το βασικό πακέτο
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ουσιαστικά κλείσει το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κτλ.
Όσον αφορά τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, ως βάση συζήτησης, κρίνοντας ότι πληροί τα τρία κριτήρια που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ (αυτοματισμός, νομοθέτηση και αξιοπιστία). Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, που εκπροσωπήθηκε στο EWG από τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βελκουλέσκου επανέλαβε στη συνεδρίαση του EWG τα επιχειρήματα της επιστολής Λαγκάρντ. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι το θέμα του μηχανισμού θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σόιμπλε: Κριτική από Σόιμπλε στην Ελλάδα παρά την πρόβλεψη ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στον Μάιο
Την πρόβλεψη ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα σήμερα διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο Β. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι πιστεύει πως θα υπάρξει λύση εντός του Μαΐου.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πάντως συμπλήρωσε ότι οι διαβουλεύσεις για αναδιάρθρωση του χρέους, αν κριθούν απαραίτητες, προαπαιτούν και ανάλυση βιωσιμότητας, η οποία δεν υπάρχει ακόμα.
Ο Σόιμπλε υπεραμύνθηκε της άποψής του ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να θεσπίσουν έναν μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών , ενώ δεν δίστασε να διατυπώσει ευθέως κριτική στη χώρα μας λέγοντας: «Η Ελλάδα στο παρελθόν κινήθηκε λανθασμένα. Οι Έλληνες φταίνε για τις επιλογές τους»!
Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα: «Έχουμε δείξει την αλληλεγγύη μας»…
Μοσκοβισί: Μπορεί να υπάρξει συνολική συμφωνία για την Ελλάδα
Η Κομισιόν θα φέρει τεχνογνωσία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τα εφεδρικά μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση, επισημαίνοντας μάλιστα ότι μπορεί να υπάρξει μια συνολική συμφωνία.
«Η σημερινή συνάντηση είναι σ��μαντική. Αναζητούμε μια συμφωνία για την Ελλάδα, για το ελληνικό πρόγραμμα, η οποία είναι απαραίτητη. Το (ελληνικό) κοινοβούλιο ψήφισε χθες σημαντικά μέτρα για τις συντάξεις και τη φορολογία εισοδήματος, αυτές αποτελούν τμήμα ενός μεγάλου πακέτου μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής κρατικών εσόδων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και την επανέναρξη αυτών καθ’ αυτών των αποκρατικοποιήσεων» είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
«Εκτιμώ ότι το Εurogroup θα αναγνωρίσει σήμερα αυτό το κεκτημένο. Η συζήτηση είναι απαραίτητο να περιστραφεί και σε άλλα δύο στοιχεία που απαιτούνται. Το πρώτο είναι τα πρόσθετα εφεδρικά μέτρα. Η Κομισιόν θε��ρεί ότι η ελληνική πρόταση είναι αξιόλογη. Μπορεί να βελτιωθεί τεχνικά και οικονομικά αλλά είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Σε σχέση με το χρέος, εκτιμώ ότι θα αρχίσουμε να το συζητάμε και η Κομισιόν θα προσφέρει την ειδικότητά της. Θα έχουμε μια συζήτηση παραγωγική με στόχο μια συνολική και αποτελεσματική συμφωνία» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ντάισελμπλουμ: Θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το ελληνικό χρέος
«Σίγουρα θα συζητήσουμε το θέμα του χρέους σήμερα» είπε από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Θα συζητήσουμε για το πότε, εάν και υπό ποιές προϋποθέσεις χρειάζεται να γίνει κάτι. Είναι η πρώτη συζήτηση και δεν περιμένω να βγουν σήμερα συμπεράσματα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως αναμένει νέα λεπτομερέστερη συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο τακτικό Εurogroup στις 24 Μαΐου και έδωσε έμφαση στην ενημέρωση που θα γίνει στους υπουργούς από την τρόικα και το EWG σε σχέση με τη νέα βελτιωμένη πρόταση για τη λήψη των εφεδρικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι θεσμοί την έλαβαν από τον κ. Τσακαλώτο χθες και σήμερα θα αναλύσουν στους υπουργούς την αποτελεσματικότητά της.
Σε σχέση με τη δόση ανέφερε ότι και αυτή και το χρέος είναι θέματα που θα κλείσουν «την επόμενη εβδομάδα ή εβδομάδες».
Παρομοίως τοποθετήθηκε τόσο ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γκέρντ Σέλιγκ, όσο και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Όλοι όσοι τοποθετήθηκαν πριν από την είσοδό τους στο Εurogroup επεσήμαναν ότι το κλειδί για την συμφωνία είναι ο μηχανισμός των εφεδρικών μέτρων και ο βαθμός αυτοματισμού του.
Φιλανδός ΥΠΟΙΚ: Ας μην περιμένουμε θαύματα
Σύμφωνα πάντως με τον Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργό οικονομικών της Φιλανδίας δεν θα πρέπει να περιμένουμε θαύματα. «Να προσέχουμε τις προσδοκίες μας», τόνισε ο υπουργός, «πρώτα θα ολοκληρώσει η Ελλάδα την πρώτη αξιολόγηση, μετά θα συμφωνήσουμε για τα εφεδρικά μέτρα και μετά θα ��χουμε μια συζήτηση επί της αρχής για το χρέος, ως προς την ωρίμανση, τα ετπιτόκια, και το χρονοδιάγραμμα».
Εξήγησε ακόμη ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους είναι μικρό, ότι οι διαφωνίες με το ΔΝΤ θα αμβλυνθούν και σημείωσε ότι «έτσι γίνεται, είμαι εδώ 20 χρόνια, αρχίζεις από κάπου και φτάνεις κάπου», αναφερόμενος στην επιστολή Λαγκάρντ προς του υπουργούς.
Δείτε ακόμη:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top