Φίλης: «Δεν καταργείται το ολοήμερο σχολείο… επεκτείνεται»

«Τα θρησκευτικά θα παραμείνουν στα σχολεία»- Πρώτη ανάρτηση:05/05/2016 13:35

Φίλης: «Δεν καταργείται το ολοήμερο σχολείο… επεκτείνεται»

​Στις βολές που δέχεται το υπουργείο Παιδείας μετά από δημοσίευμα που ανέφερε πως την επόμενη σχολική χρονιά καταργείται το ολοήμερο δημοτικό σχολείο απάντησε ο υπουργός Ν. Φίλης, μέσω της εκπομπής του Ν. Χατζηνικολάου στον Real Fm.

«Το ολοήμερο σχολείο, όχι μόνο δεν καταργείται αλλά επεκτείνεται», είπε ο κ. Φίλης, προσθέτοντας πως «θα είναι ενιαίος τύπος ολοήμερου σχολείου, σε όλη την Ελλάδα και οι γονείς, οι οποίοι εργάζονται, θα μπορούν να τα αφήνουν τα παιδιά τους -προαιρετικό είναι- στο ολοήμερο σχολείο».

«Τι ίσχυε μέχρι τώρα; Είχαμε πολλών τύπων σχολεία. Το κλασσικό δημοτικό που τελείωνε στις 12, είχαμε το λεγόμενο ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ΕΑΕΠ, το οποίο τελείωνε στις 2 και τα ολοήμερα τελείωναν στις 4», δήλωσε και συνέχισε:

«Εμείς τώρα λέμε ότι πρέπει σε όλα τα παιδιά, σε όλη την Ελλάδα να δίνουμε τα γνωστικά αντικείμενα, τα μαθήματα που δίνουμε στα ΕΑΕΠ, δηλαδή στο 1/3 των σχολείων της Ελλάδας, στα 1.200 από τις 3.500 που έχουμε και δίνουμε σε όλα τα δημοτικά σχολεία και αγγλικά και φυσική αγωγή και εικαστικά και θεατρική αγωγή. Γι’ αυτό αυξάνουμε το κανονικό πρόγραμμα του σχολείου από 12:15 σε 1:15 ταυτόχρονα μειώνουμε το πρόγραμμα των ΕΑΕΠ από τις 2 σε 1:15, ώστε να υπάρχει σε όλη την χώρα ένας ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου. Και μετά τη 1:15 όσοι γονε��ς θέλουν που εργάζονται, θα αφήνουν τα παιδιά στους στο ολοήμερο έως τις 4 το μεσημέρι».

Αναφερόμενος στο μάθημα των θρησκευτικών, ο Ν. Φίλης είπε ότι το μάθημα θα παραμείνει στα σχολεία, όμως, όπως είπε, η Πολιτεία δε θα αφήσει τη διδασκαλία τους «σε τζιχαντιστές της ορθοδοξίας», κατονομάζοντας τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είπε «να σαπίσει το χέρι του υπουργού αν υπογράψει κατάργηση του μαθήματος».

«Το σχολείο στη χώρα μας είναι κοσμικό. Βεβαίως θρησκευτικά θα υπάρχουν, είναι το μοναδικό δευτερεύων μάθημα που διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες και δεν πρόκειται να το αφήσουμε το μάθημα στον Αμβρόσιο, δηλαδή σε Ορθόδοξους τζιχαντιστές. Το μάθημα αυτό είναι ευθύνη της πολιτείας να είναι μάθημα Ορθόδοξο, η πολιτισμική πλευρά της Ορθοδοξίας να υπάρχει, όπως επίσης και ενημέρωση και πληροφόρηση και γνώσεις όλων των φαινομένων της θρησκείας», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top