Αλλάζει τη συνθήκη του Δουβλίνου η Ε.Ε: Αυτόματη ανακατανομή μεταναστών και χρηματικά πρόστιμα!

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star από τις Βρυξέλλες Θ. Αθανασίου

Αλλάζει τη συνθήκη του Δουβλίνου η Ε.Ε: Αυτόματη ανακατανομή μεταναστών και χρηματικά πρόστιμα!
Προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, γνωστό και ως συνθήκη του Δουβλίνου, με αυτόματη ανακατανομή μεταναστών και χρηματικά πρόστιμα παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν με στόχο τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πιο αποτελεσματικού και πιο βιώσιμου συστήματος για την κατανομή των αιτήσεων ασύλου μεταξύ των κρατών μελών.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star από τις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, η βασική αρχή θα παραμείνει η ίδια - οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει, εκτός αν έχουν οικογένεια και αλλού, να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα μπαίνουν - αλλά από εδώ και στο εξής κανένα κράτος δεν θα πρέπει να αφήνεται να σηκώνει μόνο του την πίεση.
Ο αυτόματος μηχανισμός προβλέπει ότι αν μια χώρα είναι λαμβάνει δυσανάλογους αριθμούς με βάση το όριο που θα θεσπιστεί, όλοι οι υπόλοιποι αιτούντες άσυλο σε αυτή τη χώρα ( ανεξαρτήτως εθνικότητας ) θα ανακατανέμονται στα άλλα κράτη μέλη.
Ένα κράτος μέλος θα έχει επίσης την επιλογή να μην λάβει προσωρινά μέρος στην ανακατανομή. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κάνει μια συνεισφορά αλληλεγγύης των 250.000 ευρώ για κάθε αιτούντα που η ΕΕ θα του έστελνε.
Ήταν χαρακτηριστική η φράση του Φρανς Τίμμερμανς κατά την παρουσίαση της πρότασης σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας του κολεγίου των επιτρόπων: “Γιατί νομίζετε ότι η Ελλάδα απέτυχε να το εφαρμόσει; Γιατί το σύστημα μέχρι σήμερα κατέρρευσε; Γιατί ζητούσαμε από μια χώρα να σηκώσει ένα ακατόρθωτο βάρος.”
Ως εκ τούτου οι σημερινές προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη μετατροπή της υφιστάμενης Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο ( EASO ) σε έναν αυτοτελή Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άσυλο ώστε να αντικατοπτρίζει τον ενισχυμένο ρόλο του στο νέο σύστημα, αλλά και την ενίσχυση της βάσης δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων της ΕΕ , Eurodac, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του συστήματος ασύλου και την συμβολή στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Η νέα πρόταση περιλαμβάνει επίσης:
-Απευθείας επανεγκατάσταση από τρίτες χώρες και νόμιμες απευθείας δρόμους μετανάστευσης στην ΕΕ,
-Αποθάρρυνση των καταχρήσεων και των δευτερογενών μετακινήσεων,
-Συντομότερες προθεσμίες για την αποστολή των αιτήσεων μετεγκατάστασης από το ένα κράτος μέλος στο άλλο,
-Ισχυρότερες εγγυήσεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και την ισόρροπη επέκταση του ορισμού των μελών της οικογένειας,
-Μετ��τροπή της υφιστάμενης Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο σε αυτοτελή Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο με μια ενισχυμένη εντολή και σημαντικά καθήκοντα για την αντιμετώπιση τυχόν διαρθρωτικών αδυναμιών που προκύπτουν από την εφαρμογή του συστήματος ασύλου της ΕΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top