Εννιά ώρες ήταν κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο Τσακαλώτος-Σταθάκης και κουαρτέτο

Μαραθώνια και εξαντλητική συζήτηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό

​Ιδιαίτερα δύσκολη μέρα είχαν σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτ��ς και ο Γιώργος Σταθάκης. Ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης είχαν μαραθώνια και εξαντλητική συζήτηση με το κουαρτέτο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Για εννέα ολόκληρες ώρες, οι Έλληνες υπουργοί προσπαθούσαν να πείσουν τους εκπροσώπους των δανειστών για τις προτάσεις της κυβέρνησης, ωστόσο όπως λένε οι πληροφορίες οι απαιτήσεις των δανειστών για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και το ασφαλιστικό ήταν τέτοιες που δημιούργησαν εκρηκτικό κλίμα.

Εν τω μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου το ασφαλιστικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κ��ι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ενώ ήταν να δει την Τετάρτη τους Θεσμούς, τελικά το ραντεβού αναβλήθηκε για την Πέμπτη, όταν όλη η χώρα θα είναι στο δρόμο λόγω της απεργίας.

Θέλουν νέους ΦΟΡΟΥΣ για όλους

Όπως μεταδώσαμε την Τρίτη στο star.gr, το κουαρτέτο ζήτησε... νέο φορολογικό με νέες μεγάλες επιβαρύνσεις για όλους τους φορολογούμενους.

Οι φορολογικές παρεμβάσεις που έχει δεσμευτεί από τη συμφωνία του καλοκαιριού να περάσει η κυβέρνηση από τη βουλή περιλαμβάνουν:

-την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των ενοικίω�� από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ

-την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στις φορολογικές κλίμακες, που σημαίνει αύξηση των συντελεστών, προκειμένου να φέρουν τα έσοδα 1,1 δισ ευρώ που φέρνει σήμερα η εισφορά

-την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, όπως της έκπτωσης των 2.100 ευρώ που δίνεται σήμερα σε μισθωτούς και συνταξιούχους

-και τη σταδιακή αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 20% για τα φετινά εισοδήματα και στο 26% για το 2017

Δεν θέλουν αύξηση των εισφορών

Ειδικά για το ασφαλιστικό, οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση του Γιώργου Κατρούγκαλου για αύξηση των εισφορών. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν καταφέρει το… ακατόρθωτο ο υπουργός Εργασίας (δηλαδή να μεταπείσει το κουαρτέτο), τότε θα πρέπει να βρεθεί από αλλού το μισό δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%, και σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να μπουν στο πλάνο οι επικουρικές συντάξεις.

Παράλληλα, οι θεσμοί εξέφρασαν -σύμφωνα με πληροφορίες- ενστάσεις και για το σχέδιο που προβλέπει εισφορά 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μυστήριο με τις συντάξεις

Την ίδια ώρα, "ομίχλη" καλύπτει το θέμα των συντάξεων, με κάποιους στην κυβέρνηση να ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις και άλλους να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει "ψαλίδι" σε όσες είναι πάνω από 1500 ευρώ!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top