Δεν έχουμε στο… μνημόνιο μοίρα και δίνουμε 25 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες!

Εγκρίθηκε η βοήθεια 3 δισ.ευρώ από την ΕΕ στην γείτονα χώρα-ΦΩΤΟ

Δεν έχουμε στο… μνημόνιο μοίρα και δίνουμε 25 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες!

​Την ώρα που η Κομισιόν κάνει συστάσεις στην Ελλάδα και πολλοί ξένοι ηγέτες κουνούν προειδοποιητικά το δάχτυλο στην Αθήνα για τους χειρισμούς της τελευταίας στο προσφυγικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνουν βοήθεια 3 δις ευρώ στην «ανυπάκουη» Τουρκία για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ υπέγραψαν την Τετάρτη σε συνάντηση στις Βρυξέλλες την πρόταση για την χρηματοδότηση της Τουρκίας για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, μετά την άρση του σχετικού βέτο που είχε θέσει η Ιταλία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν συμφώνησε να αυξήσει τη συνεισφορά της από 500 εκ. που είχε συμφωνηθεί αρχικά σε 1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. θα δοθούν από τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.

Το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί σε ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί για την Τουρκία.

Η Ελλάδα- την ώρα που ψάχνει απεγνωσμένα λεφτά για να μην κοπούν συντάξεις- θα καταβάλλει 25 εκατ. ευρώ στο ταμείο.Τα περισσότερα χρήματα στην Τουρκία θα δώσουν Γερμανία (427.5 εκατ ευρώ), Ηνωμένο Βασίλειο (327.6 εκατ ευρώ), Γαλλία (309.2 εκατ ευρώ) και Ιταλία (224.9 εκατ ευρώ).

pp.jpg

Οι συνεισφορές των κρατών μελών δεν θα υπολογίζονται στους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως είχε ζητήσει η ιταλική κυβέρνηση.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η βοήθεια που παρέχεται στην Τουρκία θα δοθεί υπό την προϋπόθεση της συμμόρφωσής της με το Κοινό Πλάνο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας και τη δήλωση Τουρκίας-ΕΕ της 29ης Νοεμβρίου 2015.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εκτός από τις πιέσεις των δανειστών σε ασφαλιστικό και φορολογικό, έχει διορία και πολλές δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσει, για το προσφυγικό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top