Ανοικτή σε διάλογο η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό – Κατρούγκαλος: Καλά κάνετε και ανησυχείτε!

Γιατί μίλησε για κατάρρευση και «τέλεια καταιγίδα» - Διαβεβαιώσεις Αλεξιάδη: Καμία αλλαγή τώρα στη φορολογία

Ανοικτή σε διάλογο η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό – Κατρούγκαλος: Καλά κάνετε και ανησυχείτε!
Για κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος από την κρίση έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην κοινή συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.
«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας, για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, εξηγώντας ότι πρέπει να ισχύσουν και στους αγρότες οι βασικοί κανόνες της ισονομίας «για να έχουν ένα υγιές Ταμείο» και να μην υπάρχουν αδικίες.
Ο κ. Κατρούγκαλος εξή��ησε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται «την τέλεια καταιγίδα στο ασφαλιστικό» και δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει τη μεταβατικότητα των αλλαγών που έρχονται για τους αγρότες όσον αφορά τις αυξήσεις των εισφορών τους «φτάνει να μην υποχωρούμε από τις βασικές αρχές: Να μην υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να τηρούνται η αρχή της ισονομίας και η αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης».
«Δεν έχουμε σκοπό να εξοντώσουμε τους πιο πλούσιους αλλά ζητάμε πιο πολλά από όσους έχουν να δώσουν. Αυτός είναι ο σκοπός της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Έχουμε μια μνημονιακή υποχρέωση για μείωση δαπάνης αλλά προσπαθούμε να τη μοιράσουμε ώστε να επιβαρυνθούν αυτοί που έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας.
Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι «οι οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση», ότι «εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο» και πως «δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών».
Όπως τόνισε ο ίδιος, όσοι έχουν εισοδήματα έως 1.000 ευρώ κερδίζουν όσον αφορά τις εισφορές και τις κύριες συντάξεις, ενώ η σύνδεση του εισοδήματος με τις εισφορές σημαίνει περισσότερη δικαιοσύνη καθώς με το νέο σύστημα όποιος δηλώνει λίγα θα παίρνει μικρές συντάξεις και όποιος δηλώνει πολλά, υψηλότερες.
Όπως εξήγησε, σήμερα στον ΟΓΑ το 90% των εισφορών μπαίνει από τον προϋπολογισμό και μόνο το 9% από τους αγρότες και πρέπει αυτή η «στρέβλωση» να τελειώσει.
«Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο με την κοινωνία, για να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντά της» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος διέψευσε ότι έχει τεθεί από τους θεσμούς θέμα μείωσης των συντάξεων και ζήτησε «να προστατεύσουμε το κλίμα της διαπραγμάτευσης».
Αποστόλου σε αγρότες: Ελάτε να δούμε την επόμενη μέρα
«Καλώ τους Έλληνες αγρότες να δούμε την επόμενη μέρα» είπε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος σημείωσε ότι στις συζητήσεις του με τους αγρότες τους έχει ζητήσει να αντιμετωπίσουν από κοινού «δύο γκρίζες ζώνες της αγροτικής δραστηριότητας».
«Δηλώνεται μια ακαθάριστη αγροτική αξία 4,8 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Καλούμε τους αγρότες να αντιμετωπίσουμε αυτή τη γκρίζα ζώνη με την τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Και εμείς θα καλύψουμε τη δαπάνη για την τήρηση βιβλίων. Η δεύτερη γκρίζα ζώνη είναι ότι πρέπει και οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως τόνισε ο κ. Αποστόλου, «έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με πόρους πάνω από 6 δισ. και 14 δισ. επιπλέον ενισχύσεις για αγρότες και πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για αναδιάρθρωση και παραγωγική ανασυγκρότηση».
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αγροτικές επιδοτήσεις έως το ποσό των 12.000 ευρώ δεν φορολογούνται υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη και έτσι «από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. ευρώ μένουν αφορολόγητα».
«Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες» δήλωσε, πάντως, ο ίδιος.
Αλεξιάδης: Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα – Θα είναι δίκαιο το σύστημα
«Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες. Το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό» επεσήμανε, εξάλλου, από την πλευρά του ο Τρύφωνας Αλέξιάδης.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία: «Οι αλλαγές που κοιτάμε αφορούν το 2016-2017 και αφορούν τον ακριβή προσδιορισμό της έννοιας του αγρότη για να σταματήσουν φαινόμενα φοροδιαφυγής».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top