Γιούνκερ: «Η Τουρκία αξίζει σεβασμό και στήριξη»

Προειδοποιεί ο Τουσκ ότι χωρίς φύλαξη των συνόρων η συνθήκη Σένγκεν είναι παρελθόν

​«Αρχή για μια πιο στενή συνεργασία», της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι «η Τουρκία αξίζει όχι μόνο το σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας».

«Με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση μας με έναν εκ των σημαντικότερων γειτόνων μας - και αυτό όχι μόνο επειδή χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή ο ένας τον άλλον, αλλά και επειδή θέλουμε να πετύχουμε περισσότερα από κοινού. Η Τουρκία αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας», δήλωσε την Κυριακή ο κ. Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα Bild Am Sonntag και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας με την Τουρκία και πέρα από την οξεία προσφυγική κρίση. Εάν στηρίξουμε την Τουρκία προκειμένου να φθάσει πιο γρήγορα τα ευρωπαϊκά στάνταρντς στα οικονομικά θέματα, στην ενέργεια, στην δικαιοσύνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε θα ωφεληθούμε όλοι από αυτό».

Παρ’ όλ’ αυτά η Σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας δέχεται έντονη κριτική από τους Γερμανούς Πράσινους και Φιλελεύθερους.

«Η ελευθερία του Τύπου κλειδώνεται πίσω από κάγκελα. Η σιωπή απέναντι σε αυτή την αποδημοκρατικοποιήση θα ήταν και για το δικό μας συμφέρον δραματικά επικίνδυνη», προειδοποίησε εκ μέρους των Πρασίνων η αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Κλαούντια Ροτ, ενώ ο αρχηγός της FDP Κρίστιαν Λίντνερ σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε μεν την Τουρκία ως εταίρο, αλλά ο Ερντογάν δεν επιτρέπεται να το παρερμηνεύσει αυτό ως δικαίωμα στην ασυδοσία».

Τουσκ: «Χωρίς τη φύλαξη των συνόρων η συνθήκη Σένγκεν είναι παρελθόν»

Προειδοποίηση ότι «αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει ιστορία», έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως είπε, βασικός στόχος της Συνόδου είναι να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα.

Ο κ. Τουσκ, αναφέρθηκε στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, στο ρόλο της στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην ανάγκη να υπάρξει μια καλύτερη συνεργασία μαζί της για την αντιμετώπιση τόσο της κατάστασης στη Συρία, όσο και του Κυπριακού ζητήματος.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε τέλος ότι η Τουρκία δεν είναι το μοναδικό κλειδί για την επίλυση του προσφυγικού και κατέληξε:

«Ας μην είμαστε αφελείς. Εμείς έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι υποχρέωση καμίας τρίτης χώρας να το κάνει. Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει ιστορία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top