Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών: Δείτε τι αποκάλυψε στο Star ο Νίκος Χατζηνικολάου

Γιατί η Εθνική διαφέρει από τις τρεις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες-ΒΙΝΤΕΟ

​Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που συζητείται τις τελευταίες ώρες στην Βουλή, ώστε να ψηφιστεί αύριο Σάββατο, βρέθηκε στο επίκεντρο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star Channel.

Λίγο πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο σχολιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star Channel αποκάλυψε στην Μάρα Ζαχαρέα ρεπορτάζ της Real News ��ια το θέμα αυτό.

Όπως είπε ο εκδότης της Real News, «οι τρεις ιδιωτικές συστημικές τράπεζες Πειραιώς,Eurobank και Alpha Bank, αλλά και η κρατική τράπεζα Εθνική, θα έχουν 10 εργάσιμες μέρες για να ολοκληρώσουν την ανακεφαλαιοποίηση, που θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους, για να αποφευχθεί το κούρεμα των καταθέσεων».

Σύμφωνα με τον κ.Χατζηνικολάου, «ο λογαριασμός για τις τράπεζες είναι συνολικά, σύμφωνα με τα πιο ακραία σενάρια, 14 δις ευρώ. Τόσα χρειάζονται για την επόμενη τριετία, αν όλα πάνε σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθούν ιδιωτικά κεφάλαια περίπου 5 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν επίσης έσοδα που έχουν ή θα έχουν ��πό θυγατρικές τους εταιρίες εντός και εκτός συνόρων, αλλά και από ομολογίες, ώστε να μειώσουν το τελικό ποσό. Και έτσι με έναν πρόχειρο υπολογισμό, τα κρατικά χρήματα που θα διατεθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι περίπου 6-7 δις ευρώ. Τα τελικά ποσά για κάθε τράπεζα, σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο, θα είναι από 4-5 δις ευρώ, ενώ στο θετικό σενάριο τα ποσά πέφτουν περίπου στο 1,5 δις ευρώ για την Εθνική τράπεζα και την τράπεζα Πειραιώς».

Ο γνωστός δημοσιογράφος σημείωσε ωστόσο ότι «η Εθνική τράπεζα έχει ένα καλό "μαξιλαράκι", διότι –σε αντίθεση με την Πειραιώς και την Alpha Bank-δεν έχει αποπληρώσει την οφειλή της προς το ελληνικό δημόσιο ύψους 1,3 δις ευρώ για τις προνομιούχες μετοχές. Και αυτές οι συγκεκριμένες μετοχές υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής τράπεζας και το ενισχύουν».

Ο κ.Χατζηνικολάου, μιλώντας στην κα Ζαχαρέα, υπενθύμισε ότι «την άνοιξη του 2014 η τράπεζα Πειραιώς επέστρεψε στο ελληνικό δημόσιο 750 εκατ. ευρώ, ενώ και η Alpha Bank εξόφλησε επίσης προνομιούχες μετοχές προς το ελληνικό δημόσιο ύψους 950 εκατ. ευρώ».

«Ελπίζω και εύχομαι αυτή η προνομιακή μεταχείριση, που έχει η Εθνική Τράπεζα να την μετουσιώσει σε υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας» κατέληξε ο κ.Χατζηνικολάου.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top