Γκάλμπρεϊθ: Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε στις διαπραγματεύσεις

«Αποικία της ΕΚΤ και της ΕΕ πλέον η Ελλάδα»

Γκάλμπρεϊθ: Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε στις διαπραγματεύσεις
Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό «Profile», ο διάσημος οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ενώ ασκεί κριτική στους θεσμούς ότι ήταν απρόθυμοι να εξετάσουν και να συζητήσουν τις προτάσεις της Ελλάδας.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος αναφέρει μάλιστα ότι το αρχικό σχέδιο των θεσμών ήταν να εξαντληθούν τα ελληνικά αποθέματα, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να αναγκαστεί να συνθηκολογήσει, όπως συνέβη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12 Ιουλίου.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ψευδαισθήσεις ότι θα έβρισκε συμμάχους στην Ευρώπη, κ��θώς οι πλέον επιθετικές απέναντι στην Ελλάδα, ήταν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, στις οποίες κυβερνούν οι δεξιοί που δεν επιθυμήσουν να αναθαρρήσουν οι εγχώριοι αριστεροί αντίπαλοί τους» τονίζει. όπως στην Ισπανία οι Podemos.

Χαρακτηρίζει ακόμα λογική και ρεαλιστική τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η Αθήνα ήθελε μια διαπραγμάτευση με τη Γερμανία σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να γίνουν παραχωρήσεις από την Άγκελα Μέρκελ. Η πρόθεση αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν αφελής, με δεδομένο ότι «πρέπει κανείς να περιμένει μέχρι η Καγκελάριος λάβει μια απόφαση, που γίνεται πάντα την τελευταία στιγμή, και υπήρχε η ελπίδα ότι θα δείξει ελαστικότητα, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε» .

Υπενθύμισε επίσης ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε διαμηνύσει ότι υπήρχαν μόνον δύο δυνατότητες, ή το μνημόνιο ή η αποδοχή από τους Έλληνες των όρων των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Γκάλμπρεϊθ υποστηρίζει επίσης ότι δεν υπάρχει τίποτε το θετικό στα μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα, τα οποία χαρακτήρισε «μία πολιτική ξεπουλήματος ελληνικού πλούτου, ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικών επιχειρήσεων, ιδιωτικών ακινήτων, μια πολιτική πτώχευσης», ενώ πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν την πλήρη ευθύνη για αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα, η οποία «στην ουσία δεν είναι πλέον μια ανεξάρτητη χώρα, αλλά μια αποικία της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»!

Απέδωσε επίσης στην Ευρώπη πρόθεση να εκμεταλλευθεί προς το συμφέρον της μια ελληνική χρεοκοπία, καθώς «η περιουσία της θα πουληθεί φθηνά» και «τα λιμάνια, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα αεροδρόμια θα αλλάξουν ιδιοκτήτη».

Πάντως ο Αμερικανός οικονομολόγος κατέληξε ότι στην Αθήνα δεν υπάρχει μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά μια αποικιακή διοίκηση, την οποία όμως ο λαός εξέλεξε γιατί η εναλλακτική θα ήταν πολύ χειρότερη, «με την επιστροφή των παλιών, εκτεθειμένων και μισητών ολιγαρχών».


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top