Όλο το παρασκήνιο της υπόθεσης των υποκλοπών των ΗΠΑ στην Αθήνα

Τι παραδέχονται οι Αμερικανοί σε έγγραφό τους

Όλο το παρασκήνιο της υπόθεσης των υποκλοπών των ΗΠΑ στην Αθήνα
Άγνωστες πτυχές της υπόθεσης των υποκλοπών αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου για το Star, αλλά και η έρευνα ενός Αμερικανού και ενός Έλληνα δημοσιογράφου.

Η υπόθεση είχε έρθει στο προσκήνιο της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 2006, όταν τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή εξηγούν ότι κάποιος είχε τοποθετήσει ένα παράνομο λογισμικό στο δίκτυο της Vodafone, υποκλέπτοντας συνομιλίες κινητών τηλεφώνων με επίκεντρο 4 κεραίες αναμετάδοσης σήματος γύρω από την
πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Λίγο αργότερα γίνεται γνωστό ότι ένας τεχνικός της εταιρείας, ο Κώστας Τσαλικίδης, έχει βρεθεί κρεμασμένος ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η εταιρεία ανακαλύπτει την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού.

Δέκα χρόνια οι συγγενείς του Τσαλικίδη ψάχνουν ακόμα να βρουν γιατί έχασε την ζωή του, με την κουνιάδα του Ελένη Τσαλικίδου να δηλώνει μεταξύ άλλων «αισθανόμαστε ένοχοι» στην κοινή έρευνα του Έλληνα δημοσιογράφου Άγγελου Πετρόπουλου και του Αμερικανού Τζέημς Μπάμφορντ, σχετικά με την διερεύνηση της υπόθεσης.

Όπως αποκαλύπτουν σήμερα, ταυτόχρονα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ είχε ξεκινήσει την προετοιμασία των υποκλοπών το 2002, δύο χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Δύο μήνες πριν τις υποκλοπές αναφέρεται σε έγγραφο που φέρνουν στην δημοσιότητα οι δύο δημοσιογράφοι:

-Οι αμερικανικές υπηρεσίες καταγράφουν τα δίκτυα επικοινωνίας για την υποστήριξη των αγώνων.

-Η CIA καταγράφει στοιχεία για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Αθήνα.

-Το NSA δημιουργεί εξειδικευμένες ομάδες συγκέντρωσης στοιχείων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Κάποιος όμως πρέπει να τοποθετήσει το λογισμικό των υποκλοπών. Ποιος στρατολόγησε τον μηχανικό που το τοποθέτησε; Ο Έλληνας ανακριτής Φούκας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA, γεννημένος το 1950 στην Κάρπαθο, που υπηρετούσε ως διπλωμάτης στην πρεσβεία στην Αθήνα, στρατολόγησε εκείνον που τοποθέτησε το λογισμικό.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τοποθετούν το λογισμικό για να παρακολουθούν τους τρομοκράτες στους αγώνες, επεκτείνοντας τις παρακολουθούμενες γραμμές σε 6.500, αλλά εντάσσουν στην επιχείρηση τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της ΕΥΠ, αξιωματούχους της ΕΛΑΣ και υπουργούς.

Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ τώρα ομολογούν ότι έτσι και βάλουν ένα τέτοιο λογισμικό, ουδέποτε το απομακρύνουν. Στόχος τους να μαθαίνουν από πρώτο χέρι τι λένε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συναλλάσσονται μαζί τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top