Εκπρόσωπος Μέρκελ: «Θα συνεργαστούμε στενά με τη νέα κυβέρνηση»

«Ο λαός αποφάσισε σε μια δίκαιη και δημοκρατική εκλογή»

​«Ο ελληνικός λαός αποφάσισε σε μια δίκαιη και δημοκρατική εκλογή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, Σ. Ζάιμπερτ, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σίγουρα ως γερμανική κυβέρνηση δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε τα αποτελέσματα σε χώρες εταίρους», πρόσθεσε ο στενός συνεργάτης της Α. Μέρκελ και ξεκαθάρισε ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί βεβαίως και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στενά και σε εταιρικό πνεύμα. Αυτή η πρόταση ισχύει και δεν αφορά μόνο την από κοινού υπέρβαση της κρίσης χρέους. Αφορά και την πρόκληση που μας θέτει η κατάσταση των προσφύγων και για την οποία χρειαζόμαστε κοινές απαντήσεις».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κουρέματος χρέους, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε:

«Έχουμε μια πολύ καθαρή βάση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αυτή είναι οι συμφωνίες που έγιναν στο τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο δεν έχουν συναφθεί με κάποια κυβέρνηση, αλλά με την Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί την πλήρη ισχύ του και πέρα από μια εκλογική αναμέτρηση και πέρα από τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης. Σε αυτή τη βάση θα συνεργαστούμε εμείς και σίγουρα και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, με τη νέα ελληνική κυβέρνηση».

Καταλήγοντας μάλιστα επεσήμανε ότι «οι Ευρωπαίοι συνήψαν με την Ελλάδα συμφωνία για ένα πακέτο βοήθειας. Πρόκειται για ένα μίγμα από χρηματοδοτική βοήθεια και ένα απαιτητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο στα επόμενα τρία χρόνια θα συμβάλει ώστε η Ελλάδα να έρθει σε βιώσιμη πορεία. Αυτή είναι η βάση της συνεργασίας μας. Θεωρούμε, βεβαίως, ότι ένας πρωθυπουργός ο οποίος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το πρόγραμμα, εφόσον ξαναγίνει πρωθυπουργός θα φροντίσει και στη χώρα του ώστε η υλοποίηση να γίνει όπως προβλέπεται. Αυτό περιμένουν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι και σε αυτό το πνεύμα θα είναι και η συνεργασία μας».

Όσο για το αν το Βερολίνο εμπιστεύεται τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο εκπρόσω��ος της Γερμανίδας καγκελάριου είπε:

«Ας περιμένουμε πρώτα να σχηματιστεί. Το Βερολίνο παίρνει σοβαρά την κάθε ελληνική κυβέρνηση, τον κάθε Έλληνα πρωθυπουργό και τις δηλώσεις του. Πρώτα θα πρέπει να περιμένουμε τον σχηματισμό κυ��έρνησης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top