Πάμε… κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου; Το ημερολόγιο των εκλογών και οι μετεκλογικές συνεργασίες

ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ πρόθυμοι για συζητήσεις, μόνο με ΑΝΕΛ θέλει επαφές ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάμε… κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου; Το ημερολόγιο των εκλογών και οι μετεκλογικές συνεργασίες

​Οι επαφές του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά,στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, έβαλαν στο τραπέζι από τώρα και το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών που θα απαιτηθούν για να γίνει κυβέρνηση, εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία στις εκλογές που τοποθετούνται για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο των εκλογών, το αργότερο το πρωί της Δευτέρας (24 Αυγούστου) ο Β.Μεϊμαράκης θα παραδώσει την εντολή και ταυτόχρονα θα δοθεί η Τρίτη εντολή στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, της Λαϊκής Ενότητας, ο οποίος θα την κρατήσει έως την Πέμπτη (27 Αυγούστου), όπου λήγει η προθεσμία και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το συμβούλιο των αρχηγών. Έτσι αν δεν προκύψει οικουμενική κυβέρνηση την Παρασκευή 28 Αυγούστου, υπάρχει η δυνατότητα διορισμού υπηρεσιακού πρωθυπουργού και την Κυριακή 30 Αυγούστου υπάρχει το περιθώριο για θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος της διάλυσης της Βουλής. Έτσι την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν οι κάλπες, όπως προβλέπει ο νόμος, εντός τριών εβδομάδων από την διάλυση της Βουλής, αλλιώς θα διεξαχθούν το αργότερο την Κυριακή στις 27 Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση κάποιας καθυστέρησης ή εμπλοκής.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αφήνουν παράθυρο για συνεργασία μόνο με την Λαϊκή Ενότητα ή τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει αυτοδυναμία. Θέλω όμως στο σημείο αυτό να σταθώ στην εμπειρία της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ όλους τους προηγούμενους μήνες. Ήταν θετική και νομίζω πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές» δήλωσε στην Real News, ο Π.Σκουρλέτης.

Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ των μετεκλογικών συνεργασιών, χωρίς να εξαιρούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα τότε θα εξετάσουμε τη λαϊκή βούληση και θα κινηθούμε ανάλογα. Ξέρετε πως για το καλό της χώρας θα συνεργαστούμε με όλες τις υγιείς και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις για να γίνει η ζωή των πολιτών καλύτερη» είπε στην εφημερίδα «Αγορά» ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ , Α.Παπαμιμίκος.

Στο ίδιο ύφος και το ΠΟΤΑΜΙ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε την Παρασκευή ο Σταύρος Θεοδωράκης πως «χρειαζόμαστε μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες, καθώς τα προβλήματα δεν μπορεί να τα λύσει ούτε το 30% ,ούτε το 35%».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά κλείνει προκαταβολικά την πόρτα σε Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

«Το σενάριο συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει αποκλειστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Άλλωστε αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, δεν θα υπήρχε η ανάγκη προσφυγής σε πρόωρες εκλογές» δήλωσε στο Έθνος της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς.

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά δηλώνει ανοιχτά προεκλογικά το Κομμουνιστικό Κόμμα πως θέλει να κυβερνήσει.

«Ο λαός μας, ήδη έχει δοκιμάσει τα άλλα κόμματα και τις διάφορες εκδοχές κυβερνητικής διαχείρισης και όλες κατέληξαν σε βάρος του. Όμως υπάρχει εναλλακτική λύση. Με το ΚΚΕ μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο της πραγματικής ανατροπής» δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top