Και τώρα ξεκινά η εκλογολογία: Όλες οι πιθανές ημερομηνίες για να στηθούν πρόωρες κάλπες

Ποιες θα είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης από εδώ και πέρα

Και τώρα ξεκινά η εκλογολογία: Όλες οι πιθανές ημερομηνίες για να στηθούν πρόωρες κάλπες

​Μετά την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου και τις τρομερές απώλειες που είχε η κυβέρνηση, μιας και 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κράτησαν αρνητική στάση, είτε καταψηφίζοντας, είτε ψηφίζοντας «παρών», ο Α. Τσίπρας σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του.

Κυβερνητικές πηγές αποκάλυψαν ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου, οπότε και θα εκταμιευτεί η πρώτη δόση του δανείου από τον ESM και θα πληρωθεί και το ομόλογο της ΕΚΤ.

Ο Α. Τ��ίπρας θα επιδιώξει να φέρει την Αριστερή Πλατφόρμα και όσους ψήφισαν «όχι» στη συμφωνία, προ των ευθυνών τους, προσπαθώντας έτσι είτε να τους χρεώσει την πτώση της κυβέρνησης και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να κερδίσει λίγο χρόνο μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Σεπτέμβριο.

Στο συνέδριο αυτό, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αναπόφευκτη, αφού αν υιοθετηθεί ένα κείμενο στη γραμμή Τσίπρα οι διαφωνούντες θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν και να δημιουργήσουν το νέο κόμμα της δραχμής που έχουν άλλωστε προαναγγείλει με διάφορες δηλώσεις.

Κατόπιν, όπως διεμήνυσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ο. Γεροβασίλη, θα γίνουν όλα όσα χρειάζεται βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Τι σημαίνει αυτό; Tην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με πηγές του Μαξίμου να προτάσσουν ως πιθανές ημερομηνίες την 25η Οκτωβρίου ή την 8η Νοεμβρίου, χωρίς όμως να αποκλείεται οι εξελίξεις να κορυφωθούν και μέσα στον Σεπτέμβριο.

Πάντως η κυβέρνηση θέλει να καθυστερήσει την προσφυγή στις κάλπες με δικαιολογία την έναρξη της συζήτησης για το χρέος τον Οκτώβριο, που αν καταλήξει σε μια απόφαση για κούρεμα, σίγουρα θα της δώσει ένα γερό αβαντάζ σε σχέση με τους αντιπάλους της.

Προφανής θεωρείται επίσης και η διαγραφή των μελών της Αριστερής Πλατφόρμας αν δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εξέλιξη όμως που θα αναγκάσει το Μαξίμου να επιταχύνει τις διαδικασίες και να στήσει κάλπες μέσα στον Σεπτέμβριο.

Όπως και να έχει η χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή έφερε στην επιφάνεια το μείζον πρόβλημα… θεσμικής δυσαρμονίας που υπάρχει, οριστικοποιώντας τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top