Και πλειστηριασμοί-εξπρές για την α΄κατοικία στο πολυνομοσχέδιο την Τετάρτη

Τι φέρνει το νέο πακέτο με τα προαπαιτούμενα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Και πλειστηριασμοί-εξπρές για την α΄κατοικία στο πολυνομοσχέδιο την Τετάρτη
Με το βλέμμα στην Τετάρτη είναι το κυβερνητικό επιτελείο καθώς θα κληθεί να «περάσει» στην Βουλή τη δεύτερη σκληρή δοκιμασία των προαπαιτούμενων μέτρων. Αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αλλά και τη ρύθμιση για την ασφάλεια των καταθέσεων.

Το πολυνομοσχέδιο προσδοκά να δώσει λύση στο ζήτημα των ανείσπρακτων ληξιπρόθεσμων οφειλών που αγγίζουν τα 78 δις ευρώ. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν την τροποποίηση των ρυθμίσεων του 2014 και 2015 για τις δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο να εξαιρεθούν όσοι δεν αποπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Οι δανειστές πιέζουν για την άσκηση ολοένα και περισσότερο αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα των εισπράξεων από την άλλη αναγνωρίζουν ότι τα νούμερα αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν ποτέ να εισπραχθούν.

Σημαντικές αλλαγές όμως έρχονται και στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Προβλέπονται πλέον πλειστηριασμοί-εξπρές που θα ξεκινούν όχι με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά με τα 2/3 αυτής και εν συνεχ��ία θα περιορίζονται στο ήμισυ και τελικά στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας.

Αυτό σημαίνει ότι για ακίνητο που αγοράστηκε στη Νέα Ερυθραία με 200.000 ευρώ αλλά έχει αντικειμενική αξία 140.000 ευρώ, θα βγει στο σφυρί μετά τους δυο πρώτους άγονους διαγωνισμούς αν δεν προκύψει αγοραστής για περίπου 47.000 ευρώ!

Στη Βουλή θα έρθει την Τετάρτη και η κοινοτική οδηγία BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Με την ψήφιση της διάταξης, σε συνδυασμό με την χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ΕLA, απομακρύνεται το ενδεχόμενο του κουρέματος των καταθέσεων που σήμερα προστατεύεται μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top