Βόμβες Γιούνκερ για Grexit και αιχμές για Τσίπρα: Απογοητεύτηκα από τον Έλληνα πρωθυπουργό!

«Δεν έχω λαγούς στο καπέλο - Θα σηκώσω το τηλέφωνο όταν πάρω τη λίστα» - Πρ. δημοσίευση: 13.11

Βόμβες Γιούνκερ για Grexit και αιχμές για Τσίπρα: Απογοητεύτηκα από τον Έλληνα πρωθυπουργό!

Ιδιαίτερα εκνευρισμένος με την ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα έδειξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στη Βαυαρία για τη σύνοδο των G7.

O πρόεδρος της Κομισιόν άφησε έντονες αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώνοντας επίσημα την πληροφορία ότι δεν απάντησε στην κλήση του πρωθυπουργού το Σάββατο.

«Η ελληνική πλευρά, ο φίλος ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα μου παρουσιάσει ως την Πέμπτη το βράδυ μια εναλλακτική πρόταση. Μετά μου είπε ως την Παρασκευή το βράδυ. Ήθελε να μιλήσει τηλεφωνικά μαζί μου το Σάββατο αλλά δεν έχω λάβει μέχρι στιγμής αυτή την εναλλακτική πρόταση. Πρέπει κανείς να τη μελετήσει διεξοδικά πριν πάρει θέση επ’ αυτής» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν πριν την έναρξη της συνόδου.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα οι ελληνικές προτάσεις να παρουσιαστούν σύντομα ώστε «να μπορέσουμε στο περιθώριο της Συνόδου για τη λατινική Αμερική να καθίσουμε με τους Έλληνες συναδέλφους μας και να εξετάσουμε περαιτέρω τη διαδικασία».

Στη συνέχεια, ο Γιούνκερ έριξε μια βόμβα περί Grexit από αυτές που -ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα- δεν μας συνηθίζει: «Εξακ��λουθώ να αποκλείω ένα Grexit, αν και θέλω να επισημάνω πως αυτό ανάγεται στο ότι δεν το επιθυμώ διότι δεν μπορώ να προβλέψω τις συνέπειές του. Δεν θέλω μέσα από αυτή την πρόταση που επαναλαμβάνω συχνά να εξαχθεί στο τέλος της ημέρας το συμπέρασμα ότι κάποιος θα βγάλει λαγό από το καπέλο, ακόμη κι αν αυτός είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν».

Η συνέχεια ήταν ακόμη… χειρότερη, με τον Γιούνκερ να δηλώνει απογοητευμένος από την ομιλία του Τσίπρα στη Βουλή: παρουσίασε την πρόταση των 3 θεσμών σαν προσφορά «take it or leave it»: «Δεν ήταν έτσι. Δεν ήταν αυτό το μήνυμα που του δόθηκε. Παρουσίασε τις προτάσεις των 3 θεσμών σαν να ήταν δικές μου, γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι. Εγώ στη συνάντηση μας την Τετάρτη ήμουν πρόθυμος να συζητήσω τα βασικά σημεία των διαφωνιών με τους θεσμούς».

«Περιμένω τις εναλλακτικές προτάσεις. Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι φίλος αλλά για να διατηρηθεί η φιλία πρέπει να τηρούνται κάποιοι ελάχιστοι κανόνες» κατέληξε ο Γιούνκερ, ο οποίος ήταν ανέκφραστος και φανερά ενοχλημένος.

Αντρέεβα: Δεν ανταποκρίθηκε ο Γιούνκερ στο αίτημα

Νωρίτερα, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσαν το περιστατικό με το τηλέφωνημα Τσίπρα στο οποίο δεν αταποκρίθηκε ο Γιούνκερ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε ότι υπήρξε αίτημα.

Σε tweet της λίγο πριν την έναρξη της G7 στην οποία δίνει το παρών και ο Γιούνκερ, μετέφερε το σαφές μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν: «Θα ήθελα να μιλήσουμε ξανά με τον Αλέξη Τσίπρα όταν λάβω μια εναλλακτική πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις».

αδρεε.jpg

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top