Αντιδράσεις για τις προθέσεις Τσιρώνη για τη διαχείριση απορριμμάτων

Κάθε περιφέρεια και χωματερή, κάθε δήμος και σκουπιδότοπος

Κάθε περιφέρεια και χωματερή, κάθε δήμος και σκουπιδότοπος. Αυτή θα είναι η εικόνα του τόπου μας, σύμφωνα με κορυφαί��υς παράγοντες της αυτοδιοίκησης, αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος για τα σκουπίδια.

Στην παρουσίαση του σχεδιασμού του για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο Γιάννης Τσιρώνης επιχείρησε να προκαταλάβει τις αντιδράσεις, κάνοντας λόγο για "συμφέροντα".

Όπως καταγγέλλουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος προχωρά με αυταρχικό τρόπο σε διαβούλευση 10 ημερών, χωρίς να έχει κάνει διάλογο με τους αρμόδιους φορείς. Και χαρακτηρίζουν τους σχεδιασμούς του για ένα κέντρο διαχείρισης αποβλήτων σχεδόν σε κάθε δήμο, "ανεφάρμοστους" στη σημερινή Ελλάδα.

«Persona non Grata» χαρακτηρίζει τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε επιστολή που έστειλε σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα, με την οποία του ζητά να μαζέψει τον υπουργό του: «Αγνοεί προκλητικά τις γνωμοδοτήσεις όλων των διευθύνσεων του υπουργείου του. Αποφασίζει πώς θα διαχειριστούν οι τοπικές κοινωνίες ένα δικό τους θέμα, ανατρέποντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Θέτει, σε κίνδυνο α��ώλειας πόρων και επιβολής τεράστιων προστίμων».

Ο κύριος Τσιρώνης για να δικαιολογήσει τη βιασύνη του, επικαλείται τα πρόστιμα ύψους 40,40 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει επιβάλει στη χώρα μας το ευρωδικαστήριο για τις 396 παράνομες χωματερές. Οι παράγοντες της Αυτοδιοίκησης όμως ,εκτιμούν πως η ζημία θα είναι υπερπολλαπλάσια, και θα αγγίξει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, διότι:

-Θα χαθούν χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ για προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων σε συνεργασία αυτοδιοίκησης με ιδιωτικές εταιρίες.

-Οι ιδιώτες σε 6 περιφέρειες που έχουν ήδη συνάψει ανάλογες συμβάσεις, θα κινηθούν δικαστικά και θα ζητήσουν αποζημιώσεις.

-Για να λάβει κάθε έργο αδειοδότηση, όπως προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, θα στοιχίσει 3,5 - 4 εκατομμύρια ευρώ σε κάθε δήμο, δηλαδή συνολικά περίπου 1,2 δις, την ώρα που ο Γιάννης Τσιρώνης το κοστολογεί μόλις 700 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, αλλά και οικολογικοί φορείς, θεωρούν μάλιστα ότι ούτε τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές, δεν θα γλυτώσουμε, καθώς, ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων, για να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί Τσιρώνη θα απαιτηθούν τουλάχιστον δυο χρόνια… Άρα μπορεί και να πολλαπλασιαστούν και τα πρόστιμα και οι ανεξέλεγκτες χωματερές.

BINTEO STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top