Die Welt: «Αν γνωρίζαμε το 2010 την εξέλιξη αυτή θα αφήναμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει τότε»

«Φοβηθήκαμε ότι η Ελλάδα θα γίνει δεύτερη Lehman Brothers»

Die Welt: «Αν γνωρίζαμε το 2010 την εξέλιξη αυτή θα αφήναμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει τότε»

​Με την διάσωση της Ελλάδας τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολείται η γερμανική εφημερίδα Die Welt, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν μετανιώσει και θεωρούν πλέον ότι θα ήταν καλύτερο να είχαν αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει από το 2010.

«Φοβηθήκαμε ότι η Ελλάδα θα γίνει η δεύτερη Lehman Brothers», εξήγησε στην εφημερίδα ο τότε υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γεργκ Άσμουσεν.

Από την πλευρά του ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γ. Σταρκ, ο οποίος αργότερα εγκατέλειψε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξαιτίας διαφωνιών του με την πολιτική που ακολουθεί τόνισε ότι τότε ήταν που άλλαξε ο χαρακτήρας της ΕΕ.

welt.jpg

«Αφού η Ελλάδα διασώθηκε χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή από ιδιώτες πιστωτές, ο ίδιος δρόμος προδιαγραφόταν για την Ισπανία και την Ιρλανδία. Αν γνωρίζαμε τότε αυτά που γνωρίζουμε τώρα, θα είχαμε αποφασίσει υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Σταρκ, ενώ μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που συμμετέχει και τώρα στις διαπραγματεύσεις ανέφερε:

«Όμως στη μετά Lehman Brothers εποχή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη»;

Η Welt σημειώνει ότι η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με την αγωνία και ότι κοινή επιθυμία πολιτικών και τραπεζιτών είναι να μην εγκαταλείψουν κανέναν. Όπως επισημαίνει όμως ο αρθρογράφος, δεν υπάρχουν τα εργαλεία για να αναγκάσουν μια χώρα να κάνει κάτι.

Έτσι η οργή και η ασυνεννοησία εξακολουθούν να κυριαρχούν στην Ελλάδα, ενώ όπως σημειώνει η εφημερίδα λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στη χώρα τα τελευταία αυτά πέντε χρόνια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top