Χάσμα εβδομάδων και δισεκατομμυρίων στο Παρίσι

Δεν αναμένεται στο Eurogroup της 24ης Απριλίου ούτε καν θετική ανακοίνωση

Χάσμα εβδομάδων και δισεκατομμυρίων στο Παρίσι

​Μια τελείως διαφορετική εικόνα δίνουν στις Βρυξέλλες, κοινοτικοί αξιωματούχοι και παράγοντες κοντά στον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος, γύρω από το τι συμβαίνει στο Παρίσι μεταξύ ελληνικών αρχών και εκπροσώπων των τριών θεσμών.

«Από ότι καταλαβαίνω οι λόγοι επιλογής της πόλης ήταν τεχνικοί», έλεγε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς χθες, υπονοώντας την έλλειψη ξενοδοχείων στις Βρυξέλλες, δικαιολογία που διέρρευσε στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ και την αυτοψία του Star, ξενοδοχεία οικονομικά και αξιοπρεπή υπάρχουν και έχουν διαθέσιμα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Schuman, και κατά συνέπεια η δικαιολογία - που προφανώς δεν συμμερίζεται η Κομισιόν - δεν στέκει.

Επί της ουσίας η περίκλειστη από αστυνομικές δυνάμεις και ιδιωτικές εταιρίες φρούρησης, σιδερόφρακτη γειτονιά της Villa Said, όπου και η μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας στον ΟΟΣΑ (του οποίου τα γραφεία δεν είναι εκεί), επιλέγεται για την παντελή αδυναμία της πρόσβασης του Τύπου σε αυτή. Η αναμονή έξω από την αποκλεισμένη περιοχή απαιτεί γερά νεύρα και οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών μπορούν να εισέρχονται ανενόχλητοι και να παραμένουν μακριά από κάμερες και δημοσιογράφους. Αυτό το μοντέλο άλλωστε επιλέχθηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση σε μια πολύ δύσκολη για αυτήν φάση, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο χώρος είναι ελληνικό έδαφος και ουδεμία σχέση έχει με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στη διαπραγμάτευση, ή με τη γαλλική κυβέρνηση. Στην πράξη μάλιστα οι αστυνομικές δυνάμεις έξω από την καγκελόπορτα φυλάνε τους Άραβες αντικαθεστωτικούς και τα υψηλά πρόσωπα που ζουν στην προκλητικής χλιδής συνοικία.

Επί της ουσίας όμως ακόμα και εκεί, η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη. Παρά μάλιστα τις διπλωματικές επίσημες τοποθετήσεις της Κομισιόν, κύκλοι των κοινοτικών κάνουν λόγο για αργό ρυθμό με φράσεις του στιλ: «έτσι όπως πάμε θέλουμε τέσσερις μήνες».

Οι Βρυξέλλες μέσω διαρροών διαψεύδουν μάλιστα πως επετεύχθη τώρα συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα - που έτσι και αλλιώς υπήρχε θεωρητικά από τον Μάρτη - και πως οι δύο πλευρές μιλάνε απλά για κάποια αγκάθια. Αντιθέτως μεταφέρουν ένα σκηνικό όπου ο προϋπολογισμός ελέγχεται λεπτομερώς, υπάρχουν τρύπες και ασάφειες, τα ελληνικά μέτρα δεν επαρκούν και απαιτείται ο προσδιορισμός περί των 2-3 δισ. από τις δαπάνες.

Οι δύο πλευρές είναι μακριά και «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα».

Σε σχέση δε με τις πληροφορίες που μιλούσαν για «σύγκλιση έκτακτου EuroWorking Group», το οποίο μάλιστα αποφάσισαν οι δύο πλευρές στο Παρίσι, πηγές των Βρυξελλών εξηγούν ότι η τηλεδιάσκεψη ήταν προγραμματισμένη και «το πότε δουλεύει η ομάδα εργασίας δεν το διαλέγει η Τρόικα και η Ελλάδα». Αν στις διαφωνίες προστεθούν οι αντιδράσεις για υπαναχωρήσεις σε εργασιακά, κόκκινα δ��νεια και ασφαλιστικό - που δυσκόλεψαν και την προηγούμενη κυβέρνηση - δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για αισιοδοξία.

Το πιθανότερο είναι πως στη Ρήγα δεν θα βγει ούτε μια θετική ανακοίνωση, πόσο μάλλον χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top