Ψηφίστηκε τα ξημερώματα το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τη διαφθορά

Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση

Ψηφίστηκε τα ξημερώματα το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τη διαφθορά

​Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία στιγματίστηκε από εντάσεις και κράτησε μέχρι τα ξημερώματα (02:30) της Πέμπτης, υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την πάταξη της διαφθοράς.

Τα τέσσερα πρώτα άρθρα, τα οποία αφορούν την παροχή δωρεάν ρεύματος, επίδομα σίτισης και στέγασης σε νοικοκυριά που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια. Ωστόσο, το πέμπτο άρθρο, το οποίο εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να καθορίσει επακριβέστερα μέσω κοινής υπουργικής απόφασης, τις εισοδηματικές και άλλες παραμέτρους για τον προσδιορισμό των δικαιούχων, καταψηφίστηκε από τη Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ.

Επιπλέον και το άρθρο 31 του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά την παράταση προθεσμιών για την υποβολή αιτήσεων αναγνώρισης χρόνου απασχόλησης των σχολικών φυλάκων και για τα επικουρικά και τα ταμεία των ενστόλων, υπερψηφίστηκε ομόφωνα.

Αντίθετα, το άρθρο 30, το οποίο προβλέπει παροχές ασθενείας σε είδος για ανέργους και υποαπασχολούμενους, καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, που ζήτησε να καταργηθεί η προαπαίτηση των 50 ενσήμων για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Η ΝΔ, πέρα από τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση, υπερψήφισε και το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου το οποίο αφορά ζητήματα επείγοντος χαρακτήρα (όπως τις παροχές ασθενείας και ρυθμίσεις για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία). Ωστόσο, καταψήφισε όλα τα άρθρα, τα οποία αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και τις αλλαγές στην οργάνωση της κυβέρνησης (αναπληρωτές γενικοί γραμματείς, εθελοντές σύμβουλοι, γενική γραμματεία για την υποβοήθηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής- ΚΥΣΟΙΠ κ.ά.).

Αντίστοιχα, το Ποτάμι καταψήφισε τις διατάξεις για την συγκρότηση γενικών γραμματειών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και για την υποβοήθηση του ΚΥΣΟΙΠ, αν και ενέκρινε το άρθρο, το οποίο προβλέπει τη συνεργασία της γενικής γραμματείας κατά της Διαφθοράς με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Το ΠΑΣΟΚ ενέκρινε τη συγκρότηση γενικής γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, αλλά καταψήφισε άλλες διατάξεις, οι οποίες αφορούν την οργάνωση της κυβέρνησης, καθώς και το άρθρο 24 που προβλέπει την αμισθί δραστηριοποίηση ειδικών συμβούλων σε υπουργικά γραφεία.

Τις διατάξεις για την πάταξη της διαφθοράς καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ εκείνες οι οποίες αφορούν την οργάνωση της κυβέρνησης, καταψήφισε η Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top