Η Κωνσταντοπούλου επανιδρύει την Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Θέλει να συμμετέχει και η ίδια –Τι περιλαμβάνει η πρόταση της

Εισάγεται αύριο Τρίτη στην Ολομέλεια για συζήτηση και λήψη απόφασης, η πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

Με την πρότασή της η πρόεδρος της Βουλής, ζητά ουσιαστικά την επανασύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής, η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα την συγκέντρωση και τεκμηρίωση των αδιαμφισβήτητα ιστορικών στοιχείων που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την ελληνική επιχειρηματολογία για τη διεκδίκηση των οφειλομένων. Επίσης, η επιτροπή θα αναλάβει την διοργάνωση συνεδρίων και διαλέξεων για το ζήτημα αυτό και τη συστράτευση και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και διεθνών οργανισμών σε αυτήν την προσπάθεια με ταυτόχρονες επαφές με άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, με το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις,

Η κα Κωνσταντοπούλου, προτείνει τη συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής με την συμμετοχή της ιδίας και των αντιπροέδρων της Βουλής ή των αναπληρωτών τους και με μέριμνα για αναλογική εκπροσώπηση όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τουλάχιστον ενός βουλευτή από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, σύμφωνα με τους ειδικότερους ορισμούς του Κανονισμού της Βουλής.

Εξάλλου, προτείνει η συμμετοχή των μελών της Επιτροπής να είναι άνευ αποζημιώσεως και να οριστεί η 15η Ιουλίου 2015 ως προθεσμία υποβολής του πορίσματος της Επιτροπής, με δυνατ��τητα εντεύθεν ανανέωσης της εντολής και της θητείας της.

Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει «εθνικό ζήτημα» τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο και τον ελληνικό λαό και προσθέτει ότι αποτελεί πανθομολογούμενη παραδοχή η ανάγκη ενεργοποίησης και του κοινοβουλίου στην υπόθεση αυτή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top