Σε εξέλιξη η δύσκολη «μάχη» του Eurogroup - Σόιμπλε: «Σήμερα δεν περιμένουμε αποφάσεις»

Επιμένει στις θέσεις του για την Ελλάδα - Πρώτη ανάρτηση 18.38

Σε εξέλιξη η δύσκολη «μάχη» του Eurogroup - Σόιμπλε: «Σήμερα δεν περιμένουμε αποφάσεις»

«Σήμερα δεν περιμένουμε αποφάσεις για την Ελλάδα» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα (η οποία ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη) προσθέτοντας ότι η συνεδρίαση γίνεται προκειμένου να ακουσθούν οι θέσεις της κυβέρνησης της χώρας μας.

Στοιχεία-θρίλερ προσδίδει πάντως το γεγονός ότι αφού ολοκληρώθηκε η προσέλευση των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση, τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παρουσίασαν στηνπρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και στον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γιάννης Χουλιαράκης, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EuroWorking Group, που είχαν ξεχωριστό τετ α τετ.

varouf lagarde tomsen eurogroup.jpg


Ο ίδιος ο Σόιμπλε, στις δηλώσεις του προηγουμένως, έστειλε το μήνυμα «ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα», σχετικά με το αίτημα να υπάρξει νέο, καθιστώντας σαφές με τις δηλώσεις του ότι για να συμφωνήσει με κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα. «Αλλά αν θέλουν να βγουν από το πρόγραμμα έχουμε αγωνία να δούμε τι πραγματικά θέλει η Ελλάδα» πρόσθεσε ο Σόιμπλε, ο οποίος κατέληξε στη σχετική αναφορά του: «Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει αλλά έχουμε αυτό το πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα είτε θα το οδηγήσουμε στην ολοκλήρωσή του είτε δεν θα έχουμε πρόγραμμα».

Δεν φάνηκε αρνητικός πάντως στο αίτημα κατάργησης της τρόικας, αν και διευκρίνισε ότι το θέμα δεν είναι πως θα λέγεται η τρόικα, αλλά να υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος.

Μοσκοβισί: «Οι Έλληνες θέλουν το ευρώ και η ευρωζώνη την Ελλάδα»



soible moscovisi 1000.jpg


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέρχεται στο Eurogroup με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού μέχρι τo Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών τόνισε ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν θα αφορά μια τεχνική συζήτηση αλλά μια πολιτική συζήτηση για «τα επόμενα βήματα για το αύριο».

Σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνει η πρώτη ανταλλαγή απόψεων: «Θα ακούσουμε ο ένας τον άλλο. Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τις ιδέες του και θα δει τις αντιδράσεις των εταίρων του».

«Αύριο στη Σύνοδο Κορυφής ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας και στις 16 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει ένα πολύ σημαντικό Eurogroup, στο οποίο θα πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τονίζοντας ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές.

«Το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το πλαίσιο, η αναφορά, η βάση των όσων θα συζητηθούν σήμερα» πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «θέλουμε να γίνει σήμερα μια καλή συζήτηση».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ και η ευρωζώνη θέλει την Ελλάδα και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο. Η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη».

varouf proserxetai se eurogroup 1000.jpg




Σαπέν: Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο και ωραίο έθνος που σέβεται τις δεσμεύσεις του

«Θέλουμε έναν αληθινό και έμπιστο διάλογο που να υπάρχει κατανόηση. Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο και ωραίο έθνος το οποίο σέβεται τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του δήλωσε επίσης ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Υπάρχουν δύο βασικοί κανόνες που η Ελλάδα σέβεται απόλυτα. Από τη μία είναι η κυβέρνησή της και από την άλλη οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Από την πλευρά του ο πάντως ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δεν θέλησε να κάνει δήλωση προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπως έπραξε ουσιαστικά και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που αρκέσθηκε να δηλώσει ότι θα χρειαστεί χρόνος.

Ντάισελμπλουμ: Να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα

Η Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της μίλησε με καλά λόγια για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το επιτελείο του, ενώ προσερχόμενη στο Eurogroup τόνισε ότι «πρέπει να τους ακούσουμε».

Ανοικτός για να ακούσει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς δήλωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πάντως έστειλε και ένα μήνυμα λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Παράλληλα, κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top