«Βόμβες» Βαρουφάκη: Δεν θα πάρουμε παράταση, δεν διαπραγματευόμαστε με τρόικα

Ντάισελμπλουμ: Δεν αποτελούν βήματα προόδου οι μονομερείς ενέργειες

«Βόμβες» έριξε ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντηση που είχαν καθώς δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παράταση του προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου αλλά και ούτε να διαπραγματευτεί με την τρόικα για να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση.

«Η κυβέρνηση αυτή εκλέχτηκε στη βάση μιας αναλυτικής αμφισβήτησης της λογικής του εφαρμοζόμενου προγράμματος, που δεν επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία αλλά και ούτε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας. Πάνω σε αυτή την πλατφόρμα κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και η πρώτη μας κίνηση δ��ν θα είναι η αίτηση για επέκταση» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Αμέσως μετά, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη θέση του και δεν θα δεχθεί να διαπραγματευτεί με την τρόικα: «Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων θεσμών της ΕΕ όπως η Κομισιόν και η ΕΚΤ και των διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ, τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί εταίρους της. Πρέπει να το διαχωρίσουμε από μια επιτροπή που είναι ταγμένη στο πρόγραμμα που η κυβέρνησή μας έχει απορρίψει. Δεν θα συνεργαστούμε με μια σαθρά δομημένη επιτροπή, όπως την χαρακτήρισε και το Ευρωκοινοβούλιο, μια τριμερή επιτροπή που έχει στόχο την εφαρμογή ενός αντιευρωπαϊκού προγράμματος».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά αυτό που δεν πρέπει να έχει συνέχεια είναι η ύφεση και η κρίση, ενώ χαρακτήρισε νωρίτερα τη σημερινή συζήτηση εποικοδητική.

Μίλησε επίσης για ένα πρόγραμμα σαρωτικών μεταρρυθμίσεων «που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος» όπως είπε, αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι η κυβέρνηση προτίθεται πρώτα να προσφέρει εγγύηση στον ελληνικό λαό.

Ντάισελμπλουμ: Ήρθα να ακούσω αλλά και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, από τη�� πλευρά του, έκανε λόγο για αρκετές εποικοδομητικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό αλλά και μέλη της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι είναι διπλός ο σκοπός της επίσκεψής του: «Να ακούσω τις προθέσεις της νέα κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας ως μέλη της ευρωζώνης».
Ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι είναι κοινό συμφέρον η περαιτέρω ανάκαμψη της Ελλάδας και πως το Europgroup έχει αναλάβει τη δέσμευση να προσφέρει σταθερή στήριξη στην Ελλάδα υπό τον όρο, όμως, η χώρα να μείνει σταθερή στις δεσμεύσεις για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Ντάισελμπλουμ: Δεν αποτελ��ύν βήματα προόδου οι μονομερείς ενέργειες
«Οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήματα προόδου» ξεκαθάρισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επανήλθε εντός τροχιάς με σημαντικές θυσίες του λαού τα τελευταία χρόνια και πως «είναι σημαντικό να μη χαθεί η πρόοδος αυτή». Παράλληλα, κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να καταβάλλει προσπάθειες γι’ αυτό».
Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι έγιναν κάποιες συζητήσεις αλλά δεν υπάρχει μια τελική πρόταση από την Ελλάδα για πιθανή λύση μετά την ολοκλήρωση της παράτασης του προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top