Παπανδρέου: Το Μνημόνιο το έκανε ο Καραμανλής, εγώ απλά το υπέγραψα

Επιμένει στο «λεφτά υπάρχουν» - «Στις Κάννες είχαν συμφωνήσει για δημοψήφισμα»

Παπανδρέου: Το Μνημόνιο το έκανε ο Καραμανλής, εγώ απλά το υπέγραψα
«Ήμουν μόνος μου» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας για την περίοδο της πρωθυπουργίας του, το Μνημόνιο και τις δραματικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

«Όλοι φοβόντουσαν μήπως πάθουν λέπρα από την Ελλάδα, ούτε φωτογραφία δεν έβγαζαν μαζί μου» δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο Mega, o οποίος υποστήριξε ότι συγκρούστηκε με μια συντηρητική Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τους δανειστές εκείνη την περίοδο ήταν μονόδρομος.

Απαντώντας στο γιατί δεν ζήτησε να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία το Μνημόνιο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπήρχε χρόνος και πρόσθεσε: «Αν δεν παίρναμε τις 180 ψήφους, δεν θα ίσχυε το Μνημόνιο και θα χρεοκοπούσαμε. Θα έβαζε σε κίνδυνο μια μεγάλη συμφωνία κουρέματος. Έπρεπε να αναλάβω τις ευθύνες μου και να μην παίξω τη χώρα στα ζάρια».

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της πρότασής του για δημοψήφισμα, αποκαλύπτοντας ότι στις Κάννες είχαν συμφωνήσει όλοι για να γίνει εκτός του Νικολά Σαρκοζί. Ο ίδιος, τάχθηκε εκ νέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με τους δανειστές: «Θα είναι ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των εταίρων μας, εγγύηση ότι όποιος και να είναι ο νέος πρωθυπουργός δεν θα κάνει του κεφαλιού του αλλά και εγγύηση του ελληνικού λαού έναντι των υπολοίπων λαών της Ευρώπης».

Πάντως, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για σκληρή στάση από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πρότεινε για τιμωρία προς την Ελλάδα να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή λέγοντας πως «το Μνημόνιο το έκανε ο κ. Καραμανλής, εγώ απλώς το υπέγραψα» και αναφέρθηκε σε «στατιστική απάτη» με το έλλειμμα: «Μας άφησαν έλλειμμα όσο 10 ΕΝΦΙΑ. Δεν μας πίστευε κανείς στην Ευρώπη. Και αυτή την αναξιοπιστία την πληρώνουμε και σήμερα». Παράλληλα, επέμεινε στο «λεφτά υπάρχουν»: «Τα λεφτά υπάρχουν εάν χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και φτιάξουμε ένα κράτος με διαφάνεια»

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός Grexit λέγοντας ότι «οι εταίροι δεν το θέλουν, εμείς δεν το θέλουμε, αλλά αν κάνουμε κουταμάρες υπάρχει αυτή η περίπτωση». Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top