Α. Λοβέρδος: «Αν πάθει κάτι ο Ρωμανός, το κρίμα στο λαιμό όσων ολιγώρησαν»

«Η 7η Ιανουαρίου, καλύτερη ημερομηνία για έναρξη διαδικασιών εκλογής ΠτΔ»

Α. Λοβέρδος: «Αν πάθει κάτι ο Ρωμανός, το κρίμα στο λαιμό όσων ολιγώρησαν»

​Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας στην υπόθεση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, από το βήμα της Βουλής.

«Αν πάθει κάτι ο Ρωμανός, το κρίμα στο λαιμό όσων ολιγώρησαν», είπε, προσθέτοντας ότι οι πενθήμερες άδειες για τους έγκλειστους που έχουν περάσει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν πρέπει να καταργηθούν.

Μάλιστα αναφερόμενος συγκεκριμένα στον Ν. Ρωμανό, ο κ. Λοβέρδος είπε:

«Κι αυτό το παιδί πρέπει να πάρει τις ευκαιρίες του. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται».

Ο υπουργός Παιδείας, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει το υπουργείο, τόνισε ότι μετά τις αλλαγές στο Δημοτικό, επόμενος στόχος είναι το Γυμνάσιο με βασικό γνώμονα την πληροφόρηση, τη γνώση και την μόρφωση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, στόχος είναι «λιγότερη ποσότητα πληροφοριών και ύλης, περισσότερη Παιδεία».

Ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια της βαθιάς ύφεσης, η μείωση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση είναι δραματική.

Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη προσλήψεων για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η λύση των αναπληρωτών δεν θα επαρκεί για το 2015-2016. Πρέπει να βγει η εκπαίδευση από το λόγο 1 προς 10. Η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων καθυστερεί και εμάς. Γιατί πρέπει να ληφθεί η απόφαση να ανακοινωθεί και να δοθεί εύλογος χρόνος στους υποψηφίους για να προετοιμαστούν. Αυτός θα είναι ο αγώνας μας τις επόμενες ημέρες. Μαζί με τον αγώνα μας για να διευθετηθεί τώρα και οριστικά το θέμα του προσωπικού στα Πανεπιστήμια και την τεχνική εκπαίδευση. Θα τα καταφέρουμε γιατί πιστεύουμε πως κινούμαστε σε σωστή κατεύθυνση κι έχουμε πίστη στις απόψεις και τις δυνάμεις μας».

Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε επίσης τις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας για το 2015.

Συγκεκριμένα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, προβλέπεται μείωση και αναδιάταξη της ύλης προς τα πάνω, προσοχή στην εθνική κατάρτιση γιατί είμαστε Έλληνες στην Ε.Ε. και η κατανόηση του ετέρου προϋποθέτει αυτογνωσία, ένταξη των δραστηριοτήτων του κοινωνικού σχολείου στο ημερήσιο πρόγραμμα παραμονής των μαθητών στο σχολείο, δραστική μείωση της δουλειάς στο σπίτι.

Επόμενος στόχος θα είναι το Γυμνάσιο, ενώ για το Λύκειο και το σύστημα των Πανελληνίων είπε:

«Οι αλλαγές είναι πρόσφατες και θα τους δώσουμε την ευκαιρία της εφαρμογής. Δεν θα επαναλάβουμε την κακή πρακτική να αλλάζουμε τις αλλαγές του εκάστοτε προηγουμένου υπουργού. Μόνη αλλαγή είναι η συμπερίληψη της πληροφορικής στα εξεταζόμενα μαθήματα, όπως συζητήσαμε πρόσφατα στην Βουλή».

Τέλος για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ο κ. Λοβέρδος είπε:

«Εδώ κυρίαρχο πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση, αλλά δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Απελευθερώσαμε την έρευνα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, διευκολύναμε την ευκινησία στην πρόσληψη ad hoc ερευνητικού προσωπικού και την αυτόματη διενέργεια συνυφασμένων με την έρευνα διαδικασιών, όπως πχ η μετάβαση των ερευνητών στο εξωτερικό κοκ, αυξήσαμε τη συμμετοχή των ερευνητών και των ιδρυμάτων στους πόρους των προγραμμάτων. Κι αυτά αποτελούν πολύ σημαντικές πολιτικές κινήσεις που επί χρόνια καθυστερούσαν. Κι ακόμη, δίνουμε αυτές τις μέρες με τροπολογία τη δυνατότητα στα ΑΕΙ να ιδρύουν προπτυχιακά τμήματα, με δίδακτρα, με διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα, για εκτός ΕΕ φοιτητές, με πρώτες περιπτώσεις τα τμήματα Τουρισμού στην Ρόδο και το Ρέθυμνο, Ναυτιλιακών σπουδών στη Χίο και Φιλοσοφικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης».

Όσον αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λοβέρδος… «μαρτύρησε» την ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών, αποκαλύπτοντας ότι η «7η Ιανουαρίου 2015 είναι η καλύτερη ημερομηνία για την έναρξη των συνταγματικά προβλεπόμενων ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Τόνισε μάλιστα ότι «δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα του 2015 στην ασάφεια που δημιουργεί η εκλογολογία», καθώς «η πολιτική αστάθεια αποτελεί την αρνητική μεταβλητή της επίτευξης των ρυθμών ανάπτυξης που έχουμε ανάγκη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top