Μήνυμα στήριξης στη Λευκωσία από Σαμαρά

«Άλλο 1974 και άλλο 2014» διαμήνυσε…

Μήνυμα στήριξης στη Λευκωσία από Σαμαρά

Μήνυμα στήριξης της Λευκωσίας, αποτελεί η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε μια περίοδο που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πρόκληση» τις ενέργειες τις Τουρκίας στην ΑΟΖ και επισήμανε με νόημα ότι «μπορούμε να υπερασπιστούμε καλύτερα απ’ ότι το 1974 τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Κύπρου «Σίγμα». Ωστόσο, ο κ. Σμαράς πρόσθεσε ότι ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μία πολύ αρνητική εξέλιξη.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λευκωσία γίνεται παραμονές της τριμερούς συνάντησης κορυφής των ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάιρο, το Σάββατο, όπου η Αθήνα αναμένεται να θέσει το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Παράλληλα, η Λευκωσία ενισχύει τις σχέσεις της και με το Ισραήλ, επεκτείνοντας τις συμμαχίες της στην περιοχή. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από ελληνική παρέμβαση, στηρίζει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των χωρών μελών της.

«Είναι μια "ομπρέλα" αποτρεπτική» ανέφερε για το ίδιο θέμα ο κ. Σαμαράς.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε ότι ο Έλληνας Πρω��υπουργός τηλεφώνησε πρόσφατα στον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και διαμαρτυρήθηκε για την τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο. Την αποκάλυψη της συνομιλίας έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Πρόσθεσε ότι έχει καλέσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην Άγκυρα στα τέλη Νοεμβρίου, επίσκεψη που ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να γίνει όσο η Τουρκία αυξάνει τις προκλήσεις της.

Στην κυπριακή ΑΟΖ το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να κινείται προκλητικά, κάνοντας υποθαλάσσιες έρευνες για 17η συνεχόμενη μέρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top