Δένδιας: συμφωνήσαμε για τα δάνεια, αλλά άλλοι δεν μας αφήνουν να νομοθετήσουμε

Νέο πρόβλημα με τους χειρισμούς Χαρδούβελη στην κυβέρνηση

Σε εμπλοκή άνευ φανερού λόγου και αιτίας οδήγησαν οι «διαρροές» μετά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα, με την παρουσία εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ (υπό τον κ. Χρ. Πρωτόπαπα), αλλά απόντος του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση υπήρξαν αρχικά διαρροές «κομματικού στελέχους» ότι η τρόικα δεν μπορεί να συμφωνήσει άμεσα στο κυβερνητικό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια καθώς επιθυμεί τη συνολική ρύθμισή τους ως λύση-πακέτο όχι μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια, ούτε καν μόνο για τα στεγαστικά επίσης, αλλά και για τα… καταναλωτικά και τα προσωπικά δάνεια!

Ακολούθησε μάλιστα επιβεβαίωση της συγεκριμένης "εμπλοκής" από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που έδωσε εσωκυβερνητική διάσταση στο ζήτημα.

Η κυβέρνηση πάντως έσπευσε «πυροσβεστικά» (όπως στο ζήτημα Λαζαρίδη) να διευκρινίσει ότι πρόκειται απλώς για αλλαγή στην ιεράρχηση, προκειμένου να λυθεί κατά προτεραιότητα το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να ακολ��υθήσει το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες η πραγματική εμπλοκή στη συνάντηση της τρόικας με τους συναρμόδιους υπουργούς τη Δευτέρα το βράδυ αφορούσε το σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς το σχέδιο αποτίμησης του ΥΠΟΙΚ δεν φέρεται να τους ικανοποίησε.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που λόγω χειρισμών του υπουργού Οικονομικών αλλά και της αντίστοιχης παρέμβασης του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα μέσω διαρροών δημιουργείται εσωτερικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, μετά και το επεισόδιο με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Τέτο��ος όρος άλλωστε δεν τέθηκε την προηγούμενη ημέρα στη συνάντηση με την τρόικα στην οποία συμμετείχαν εκτός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός Ανάπτυξης, ο υπουργός Εργασίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αντιθέτως το μείζον ζήτημα ήταν ο αριθμός των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, για το οποίο φέρεται η τρόικα «να στύλωσε τα πόδια» μη αποδεχόμενη την λύση να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τις 100.

Δηλαδή, δεν υπήρχε «βέτο» για τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία όμως δεν υπήρξε οριστική συμφωνία, καθώς η τρόικα ζήτησε νέες διευκρινίσεις σε τεχνικά ζητήματα. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν υπήρξε διαφωνία, καθώς η τρόικα είχε ξεκαθαρίσει στην προ ημερών συνάντηση με τον κ. Δένδια ότι το θεωρεί «πολύ θετική προσέγγιση».

Το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρίνισε σήμερα μέσω κύκλων του, αμέσως μετά τις διαρροές από το ΥΠΟΙΚ, πως σε ό,τι το αφορά δεν έχει αλλάξει κάτι και εξακολουθεί να υπάρχει διαπραγμάτευση επί των τεχνικών σημείων, με το ΥΠΟΙΚ να ανταπαντά ανεπισήμως ότι οι εξελίξεις αυτές είναι νέες και δεν είχαν μεσολαβήσει μέχρι τη σημερινή συνάντηση με Δένδια.

Μετά από όλα αυτά ο κ. Δένδιας τόνισε κατά την ομιλία του στην ΕΕΝΕ: «Το νομοσχέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια έχει χαρακτηριστεί κατ' επανάληψη από την τρόικα ως ένα εξαιρετικό νομοσχέδιο, όμως για παράγοντες άλλους, η τρόικα μας καθυστερεί να νομοθετήσουμε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top