ΕΛΣΤΑΤ: «Δεν είναι Greek Statistics τα στοιχεία μας»

Διαψεύδει ότι είναι αναξιόπιστες οι στατιστικές της για την Ελλάδα

Διαψεύδει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σχόλια και δημοσιεύματα στον Τύπο ότι η ίδια και η Eurostat δημοσίευσαν αναξιόπιστες δημοσιονομικές στατιστικές για την Ελλάδα, καθώς τα πρόσφατα δημοσιευμένα δημοσιονομικά στοιχεία για το έτος 2013 παρουσιάζουν πλεόνασμα στους υποτομείς των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντίστοιχα.

«Το 2013, σημειώθηκαν μεταβιβάσεις 4,2 δις ευρώ και 0,7 δις ευρώ από τον υποτομέα της Κεντρικής Κυβέρνησης προς τον υποτομέα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και τον υποτομέα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντίστοιχα, ώστε αυτοί οι υποτομείς να μπορέσουν να αποπληρώσουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις που είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα έτη» επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ σε ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η δημιουργία των σχετικών ανεξόφλητων υποχρεώσεων είχε επίπτωση στο συνολικό έλλειμμα τα προηγούμενα έτη (κυρίως το 2011 και 2012) «δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες των εθνικών λογαριασμών, οι λογαριασμοί καταρτίζονται σε δεδουλευμένη βάση».

Στην ανακοίνωσή της καταλήγει: «Η ΕΛΣΤΑΤ λυπάται για το γεγονός ότι οι αναλυτές που δημοσιεύουν τα λανθασμένα συμπεράσματα για αναξιόπιστες στατιστικές δεν έκαναν τον κόπο να θέσουν τα ερωτήματά τους στην ΕΛΣΤΑΤ, εάν δεν μπορούσαν να καταλάβουν το συγκεκριμένο θέμα, αλλά αντίθετα προέβησαν σε εσφαλμένες αναλύσεις και, ακόμη χειρότερα, βιάστηκαν να καταλήξουν στο ανεύθυνο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άλλη μια περίπτωση των παλαιών "Greek statistics". Η ΕΛΣΤΑΤ καλεί τους χρήστες να θέτουν τα ερωτήματα και τις απορίες τους στους εμπειρογνώμονες/εκπροσώπους της ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία επικοινωνίας των οποίων παρέχονται σε κάθε Δελτίο Τύπου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top