Έναν κοινό φορτιστή για όλα τα κινητά ζητούν οι ευρωβουλευτές!

Δείτε τι προτείνουν με νομοσχέδιο

Το σχεδιασμό ενός κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα που πωλούνται στην ΕΕ ζήτησαν οι ευρωβουλευτές με νομοσχέδιο σχετικά με το ραδιοεξοπλισμό που ενέκριναν την Πέμπτη. Στόχος είναι η μείωση τόσο του κόστους και των περιττών αποβλήτων όσο και της ταλαιπωρίας των καταναλωτών.

Το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν ήδη επιτευχθείσας συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.

«Η αναθεωρημένη κοινοτική οδηγία σχετικά με το ραδιοεξοπλισμό θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αποφυγή παρεμβολών μεταξύ των διαφορετικών συσκευών. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη για το ότι συμφωνήσαμε ως προς την καθιέρωση ενός κοινού φορτιστή, προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και του περιβάλλοντος. Θα δοθεί, έτσι, τέλος στη σημερινή ποικιλία φορτιστών και στις 51.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγονται ετησίως», δήλωσε η εισηγήτρια Barbara Weiler (Σοσιαλιστές, Γερμανία).

Θέλοντας να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην πρόκληση που παρουσιάζει ο αυξανόμενος αριθμός και η συνεχώς μεγαλύτερη ποικιλία των συσκευών, οι ευρωβουλευτές θέσπισαν εναρμονισμένους κανόνες για τη διάθεση στην αγορά του ραδιοεξοπλισμού, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα τηλεχειριστήρια αυτοκινήτου και τα μόντεμ. Επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι η κάθε συσκευή δεν θα επηρεάζει αρνητικά την ύπαρξη της άλλης, καθώς και ότι θα τηρεί κάποιες σημαντικές απαιτήσεις αναφορικά με την υγεία και την ασφάλεια.

Ένας κοινός φορτιστής

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν από την αρχή της νομοθετικής διαδικασίας να σχεδιαστεί ένας κοινός φορτιστής για ορισμένες κατηγορίες ραδιοεξοπλισμού, ιδίως τα κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να απλοποιηθεί η χρήση τους και να μειωθούν τα περιττά απόβλητα και το κόστος. Κατά τη γνώμη τους, ο ραδιοεξοπλισμός που διατίθεται στην αγορά θα πρέπει να είναι συμβατός με έναν κοινού τύπου φορτιστή.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι που θα αποφασίσει ποιές ακριβώς κατηγορίες ραδιοεξοπλισμού θα πρέπει να συμμορφώνονται ��ε την απαίτηση αυτή.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top