«Άναψε» πάλι η συζήτηση για το αν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή

Τι δηλώνουν κορυφαίοι συνταγματολόγοι στο ΣΤΑΡ

«Άναψε» πάλι η συζήτηση για το αν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή

Οι τελευταίες προφυλακίσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής «άναψαν» ξανά τη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η οργάνωση ή εκτός εκλογών.

Συνταγματολόγοι που μίλησαν στο ΣΤΑΡ κατέθεσαν την άποψή τους τόσο για την κάθοδο της Χρυσής Αυγής στις επόμενες εκλογές όσο και για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη για το δήμο Αθηναίων.

Πάντως, ο ίδιος ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής προέβλεψε ότι σύντομα θα προφυλακιστεί μαζί με τους συναδέλφους του Παναγιώταρο και Μίχο.

"Εγώ με τον Παναγιώταρο και το Μίχο ξέρουμε ότι θα μας τραβήξουνε αμέσως μετά από τους άλλους... Θα επικαλεστούν προπαρασκευαστικές ενέργειες για κατάλυση πολιτεύματος" δήλωσε.

Φρόντισε μάλιστα να διαβεβαιώσει τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ότι η οργάνωση θα έχει υποψηφιους παντού στις επικείμενες εκλογές

"Είτε συλληφθούμε είτε οτιδήποτε άλλο θα υπάρξουν άλλοι να καλύψουν τη θέση αυτή", ανέφερε.

Προέβλεψε ακόμη ότι το επόμενο βήμα θα είναι να τεθεί εκτός εκλογών η Χρυσή Αυγή, προειδοποιώντας πως η οργάνωση είναι έτοιμη και για αυτό το ενδεχόμενο προφανώς αλλάζοντας όνομα και σύμβολα: "Η ΧΑ είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τα πάντα. Από τρομοκρατικές επιθέσεις μέχρι να μας θέσουν, όχι εκτός νόμου - θέλουν να μας θέσουν εκτός εκλογών... Μη φοβάστε. ό,τι και να κάνουν όταν πάτε στην κάλπη θα μπορέσετε να ψηφίσετε τη ΧΑ, το Λαίκό ΄συνδεσμο"

Οι απόψεις των συνταγματολόγων πάντως διίστανται. Οι συνταγματολόγοι διαφωνούν για παράδειγμα αν θα μπορεί ο Ηλίας Κασιδιάρης να είναι σε κάθε περίπτωση υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων

"Οποιοσδήποτε έλληνας 25 ετών που δεν του έχουν στερήσει τα πολιτικά του δικαιώματα είτε είναι εκτός είτε εντός φυλακής έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος και έχει τη δυνατότητα να εκλεγεί" υποστηρίζει ο κ. Δρόσος, ενώ ο κ. Σωτηρέλης απαντά ότι "αν υπάρξει παραπεμπτικό βούλευμα δεν θα μπορέσει να κατέβει στις εκλογές διότι μετά εκ των υστέρων, αν εκλεγεί θα πρέπει να τεθεί σε αργία με βάση τη διάταξη του νόμου"

Στον πολιτικό κόσμο πάντως γίνεται ευρεία συζήτηση κατά πόσο θα μπορούσε ο Άρειος Πάγος να μη δώσει άδεια στη Χρυσή Αυγή προκειμένου να κατέβει στις επόμενες εκλογές, αν και ορισμένοι συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι το κόμμα δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου.

"Είναι διαφορετικό ζήτημα η ποινική αντιμετώπιση της νεοναζιστικής συμμορίας η οποία κρύβεται πίσω από ένα πολιτικό κόμμα και διαφορετικό η πολιτική αντιμετώπιση του ίδιου του πολιτικού κόμματος" ισχυρίζεται ο κ. Χρυσόγονος, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει: "Κάτι τέτοιο, η απαγόρευση της λειτουργίας της δηλαδή, θα ενίσχυε τη Χρυσή Αυγή μια που βασική δύναμη αυτού του κόμματος είναι η ψευδοαντισυστημική του τοποθέτηση"

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως επεξεργάζονται ενδεχόμενα σενάρια με στόχο η Χρυσή Αυγή να τεθεί και εκτός νόμου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top