Μέρκελ: Ελλάδα και Κύπρος έχουν σημειώσει πρόοδο

«Η Γερμανία είναι ισχυρή όταν είναι ισχυρή και η Ευρώπη»

Μέρκελ: Ελλάδα και Κύπρος έχουν σημειώσει πρόοδο

Για μια σειρά «βημάτων προόδου» στην Ελλάδα και την Κύπρο έκανε λόγο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Βουλή ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος συνεχάρη την Ιρλανδία και την Ισπανία και έκανε λόγο για «θετικές εξελίξεις» στην Πορτογαλία: «Η Ιρλανδία και η Ισπανία οι δρέπουν τώρα τους καρπούς των προσπαθειών τους και μπορούν να βγουν από τα προγράμματα βοήθειας. Αυτό δείχνει ότι σε αυτές τις χώρες έγιναν πολλά και δεν μπορώ παρά να τις συγχαρώ. Βλέπουμε και στην Πορτογαλία θετικές εξελίξεις και επίσης στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, την Ελλάδα και την Κύπρο, μια ολόκληρη σειρά βημάτων προόδου».

«Η Κομισιόν για πρώτη φορά στη φθινοπωρινή της πρόγνωση βλέπει σημαντικές ενδείξεις μιας προσεχτικής έναρξης της οικονομικής ανάκαμψης και πιστεύω ότι, με όλα τα προβλήματα τα οποία ακόμη έχουμε, αυτές είναι καλές ειδήσεις» πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επεσήμανε πάντως ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως.

«Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με την οικονομική ένωση», δήλωσε η Μέρκελ και επισήμανε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να προσφεύγουν στην ΕΕ μόνο όταν κάτι πάει στραβά οικονομικά, αλλά θα πρέπει να είναι δυνατό να τους απαιτούνται και οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: «Όποιος θέλει περισσότερη Ευρώπη, θα πρέπει να είναι έτοιμος και να ρυθμίσει εκ νέου ορισμένες αρμοδιότητες». Η ίδια, πάντως, εξήγησε ότι «η Γερμανία είναι ισχυρή, όταν και η Ευρώπη είναι ισχυρή» και υπογράμμισε ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική σχεδόν δεν μπορεί πια να διαχωριστεί από την εσωτερική πολιτική»

Τέλος, η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Ουκρανίας να μην υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η προσφορά «εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top