Είναι της μόδας τα κουρέματα - Ντάισελμπλουμ:Έρχονται και άλλα bail-in τραπεζών

Στα χνάρια της Κύπρου η ευρωζώνη παραμονές Χριστουγέννων

​Λίγ��ς ώρες μετά την δήλωση-ΒΟΜΒΑ του αντιπροέδρου της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος άφησε παράθυρο ανοιχτό για κούρεμα καταθέσεων ακόμη και σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έρχεται να μας «μαυρίσει» ακόμη περισσότερο την καρδιά Χριστουγεννιάτικά!

Μετά τον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν καταλήξει στη βάση για μια συμφωνία για την εκκαθάριση τραπεζών και για το πώς θα μοιραστεί το κόστος, δήλωσε στο CNBC ο .Ντάισελμπλουμ.

Στα χνάρια της Κύπρου!!!

Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με μια διαδικασία bail-in τύπου Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας οι μεγαλοκαταθέτες προβληματικών τραπεζών θα είναι αυτοί που θα καλούνται πρώτοι να στηρίξουν την τράπεζα.

Στη συνέχεια, εάν χρειαστεί περισσότερο ρευστό, θα χρησιμοποιηθούν πόροι από τα εθνικά ταμεία εκκαθάρισης και εάν απαιτηθούν και περαιτέρω πόροι, τότε αυτοί θα δοθούν από όλες τις χώρες της ευρωζώνης μέσα στα επόμενα πέντε - δέκα χρόνια, θέτοντας τη βάση για ένα κοινό ταμείο.

«Θα έχουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο, απ' όσο γνωρίζω, όμως, ειδικά τα πρώτα χρόνια, θα υπάρξει κάποια ευθύνη σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Και αν αυτό προκαλέσει πρόβλημα, τότε θα έχουμε τον ESM, με βάση τους συμφωνημένους κανόνες. Έτσι, νομίζω πως το περίγραμμα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο», πρόσθεσε.

Οι αναλυτές θεωρούν τη συμφωνία κλειδί για την προστασία της ευρωζώνης από μια νέα κρίση.

Όμως, οι λεπτομέρειες του σχεδίου έχουν αποδειχθεί αμφιλεγόμενες, καθώς υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία που αντιτίθενται στη δημιουργία ενός συστήματος που θα προβλέπει ότι οι προβληματικές τράπεζες θα μπορούν να ζητούν κεφάλαια από ένα ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης. Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, θέλουν να υπάρξει πρώτα ένα ξεκάθαρο περίγραμμ�� για τη σύσταση του κοινού ταμείου, προτού γίνει συμφωνία για τις προβληματικές τράπεζες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η αρχιτεκτονική ενός κοινού ταμείου διάσωσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα συζητηθεί περαιτέρω -η συζήτηση αυτή αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη-, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης πριν από τα Χριστούγεννα. Κατά τον ίδιο, είναι σημαντικό το ενιαίο ταμείο για την εκκαθάριση των τραπεζών να είναι αξιόπιστο.

«Νομίζω πως όλοι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι αξιόπιστο, ότι τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα εάν χρειαστεί να εκκαθαριστούν οι τράπεζες, ευτυχώς όμως διαθέτουμε ισχυρούς κανόνες για bail in. Αυτοί θα δεχθούν το πρώτο πλήγμα, θα αντιμετωπίσουν τις πρώτες ζημίες και στη συνέχεια, εάν υπάρχουν περισσότερες απώλειες, μπορούμε να στραφούμε στο ταμείο», δήλωσε.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε πως η βάση για την τρέχουσα συμφωνία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της σχέσης προβληματικών χωρών και προβληματικών τραπεζών, τονίζοντας πως «αν και ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια θα υπάρξει κάποια ευθύνη σε εθνικό επίπεδο, εάν αυτό δημιουργεί πρόβλημα τότε έχουμε τον ESM».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top