Διακομματική οργή για τα λεφτά του Ταμείου Μολυβιάτη

Βουλευτές μιλούν στο STAR και ζητούν ευθύνες και έργα

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η παραδοχή ότι παραμένουν αναξιοποίητα τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.
Από τα 118 εκ. ευρώ, τα 92 εκ. παραμένουν αναξιοποίητα ενώ βουλευτές καταγγέλλουν ότι και τα λίγα χρήματα που αξιοποιηθήκαν δεν χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολο τους για τον σκοπό που δόθηκαν.
«Το ταμείο Μολυβιάτη ενώ θα μπορούσε να ήταν ένα ελπιδοφόρο ταμείο για την ανασυγκρότηση της Ηλείας, έγινε ένα ταμείο στασιμότητας,. Δυστυχώς για 2 χρόνια είχαν σταματήσει να γίνονται .έργα στην περιφερειακή ενότητα της Ηλείας. Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της αξιολόγησης των προτάσεων των έργων» δηλώνει στο STAR ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Απόστολος Κατσιφάρας.
«Στη δημοσιονομική γλώσσα υπάρχει ένα αδίκημα που είναι το “αχρεωστήτως καταβληθέντα”. Είναι δυνατόν 6 χρόνια μετά να μην έχουν διατεθεί τα χρήματα που είχαν δώσει οι ιδιώτες. Πρέπει το υπουργείο Ανάπτυξης από τη στιγμή που του διατέθηκαν 15 και πλέον εκ. ευρώ για την ανάπτυξη των περιοχών των πυρόπληκτων να μας κάνει μια καταγραφή για το που διέθεσε τα κονδύλια γιατί πιθανολογώ ότι μπορεί να διατέθηκαν για αλλότριους σκοπούς τοπικών παραγόντων» αναφέρει η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή.
Η Φωτεινή Πιπιλή παρότι βουλευτής Αθηνών ήταν από τους πρώτους που ανακίνησαν το θέμα με απανωτές ερωτήσεις τους αρμόδιους υπουργούς. Μάλιστ�� ο Γιάννης Στουρνάρας της απάντησε σε σχετική ερώτηση, αποκαλύπτοντας ότι εμμέσως πλην σαφώς τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη χρησιμοποιήθηκαν και για άλλα έργα στις πυρόπληκτες περιοχές και όχι αποκλειστικά για την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές.
Σύμφωνα με στοιχεία από την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε άλλη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τα 27,5 εκ ευρώ που έχουν διατεθεί συνολικά έως τώρα, τα 5,1 εκ. ευρώ πήγαν στην αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιουνίου, 2,6 εκ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ενώ 15,5 εκ. ευρώ διατέθηκαν μέσω προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης. Βουλευτές ρωτούν με ποιο δικαίωμα δαπανήθηκαν χρήματα τα οποία είχαν δοθεί για ειδικό σκοπό αποκατάστασης τ��ων πληγέντων.
«Από την αυτοψία που έγινε για τα χρήματα, μας έκαναν πολλά παράπονα πολίτες και πυρόπληκτοι. Είδαμε ότι πολλά χωριά έγιναν με τις χορηγίες του ιδρύματος Βαρδινογιάννη, της Κυπριακής Δημοκρατίας, κλπ. Που είναι, λοιπόν, τα χρήματα του Ταμείου;» τονίζει στο STAR η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή.
«Να ανταποκριθούν άμεσα στις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων περιοχών και όχι σε άλλες επιλογές που θα κάνουν οι τοπικοί άρχοντες με βάση τα δικά τους συμφέροντα» δηλώνει, εξάλλου, η βουλευτής της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου.
Πάντως, σε εξέλιξη βρίσκεται δικαστική έρευνα μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν βουλευτές του νομού οι οποίοι διαπίστωσαν ότι εδώ και έξι χρόνια τα χρήματα που δώρισαν ιδιώτες παραμένουν αναξιοποίητα.
«Η μήνυση εκ μέρους μου ήταν για λόγους προληπτικούς. Ήταν λάθος, όμως, η κατάργηση του ταμείου Μολυβιάτη γιατί πλέον τα έργα υπόκεινται στους περιορισμούς του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που έχει υποβάλει η τρόικα. Ακόμη και τώρα, όμως, θα έπρεπε οι δήμοι να έχουν υποβάλει μελέτες για αναπτυξιακά έργα και έργα που δεν είναι ασύνδετα μεταξύ τους. Τέλος, για συμβολικούς λόγους θα έπρεπε να είχε κατασκευαστεί ο δρόμος που συνδέει τα μαρτυρικά χωριά της Μακίστου και της Αρτέμιδος με τη Ζαχάρω» τονίζει στο STAR ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top