«Θέμα χρόνου η αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους»!

Γερμανικό Ινστιτούτο: Πρέπει να διαγραφεί έως και το μισό του χρέους!

«Θέμα χρόνου η αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους»!

Τα σενάρια περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τα οποία μετ’ επιτάσεως διαψεύδει η γερμανική κυβέρνηση, επαναφέρει στο προσκήνιο με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA).

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο πρόεδρος του DIW εκτίμησε ότι «είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα μία νέα απομείωση χρέους» και εκτίμησε ότι το θέμα θα τεθεί επί τάπητος το αργότερο μέχρι τέλους του έτους, με την εμφάνιση του επόμενου χρηματοδοτικού κενού.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει πολλές από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει ως στόχο.

Ο Μ. Φράτσερ προέβη στην εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να διαγραφεί έως και το μισό του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ότι - σε αντίθεση με το πρώτο «κούρεμα» απαιτήσεων των ιδιωτών πιστωτών το Μάρτιο του 2012- αυτή τη φορά θα μπορούσε να υποστεί απώλειες και ο επίσημος τομέας καθώς «δεν υπάρχουν πλέον ιδιώτες πιστωτές».

Ο κ. Φράτσερ διευκρίνισε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το οικονομικό βάρος που θα κληθεί να επωμιστεί ο Γερμανός φορολογούμενος σε περίπτωση νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους, ενώ αναφερόμενος σε ενδεχόμενη συμμετοχή της ΕΚΤ σε δεύτερο «κούρεμα», ο γερμανός οικονομολόγος εξήγησε ότι είναι περίπλοκο θέμα.

Τέλος, ο πρόεδρος του DIW σημείωσε ότι για να αποφευχθούν αξιώσεις και από άλλες χώρες, θα πρέπει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους να γίνει βαθμιαία. Ως πιθανές λύσεις αναφέρει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για αναδιάρθρωση αντί για «κούρεμα» χρέους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top