Σύνοδος κορυφής: ανάσα στην Ελλάδα με 18,3 δισ. ευρώ από τη σύνοδο κορυφής!

Σαμαράς: πετύχαμε το μέγιστο δυνατό παρά τον μικρότερο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Σύνοδος κορυφής: ανάσα στην Ελλάδα με 18,3 δισ. ευρώ από τη  σύνοδο κορυφής!
Πρώτη ανάρτηση 17.54

Συμφώνησαν τελικά οι 27 της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό της, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες
, η οποία πέρασε «από σαράντα κύματα».Η σύνοδος ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, κράτησε ολόκληρη σχε��όν τη νύχτα και από νωρίς σήμερα ξεκίνησαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις. Τελικά, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στη σύνοδο φαίνεται να κατέληξαν σε συμφωνία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό στο οποίο κατέληξαν.

Η συμφωνία ορίζει ως ανώτατο όριο δαπανών για την επόμενη επταετία το ποσό των 960 δισ. ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τα 1,033 δισ. ευρώ που είχε προτείνει αρχικά η Κομισιόν. Το ποσό είναι επίσης μειωμένο κατά 3% σε σύγκριση με τον ισχύοντα προϋπολογισμό.

Την συμφωνία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι στο twitter. “Deal done!” έγραψε στον λογαριασμό του, προφανώς ανακουφισμένος ο Ρομπάι, ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής κατέληξε σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό για το υπόλοιπο της δεκαετίας (για το 2014-2020 δηλαδή). Ο Ρομπάι κατέληξε ότι «άξιζε η αναμονή».

Σαμαράς: κερδισμένη η Ελλάδα που πέτυχε το μέγιστο δυνατό

Η Ελλάδα όμως, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα είναι από τους κερδισμένους της συνόδου, καθώς θα λάβει τελικά 18,3 δις ευρώ συνολικά, ενώ σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη εκτίμηση κατά την έναρξη συνόδου θα μπορούσε να λάβει το πολύ 14 δις ευρώ.

Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται τα δυο δισ. ευρώ επιπλέον ποσά, που θα λάβει μετά το 2016, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. "Καταφέραμε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό και πολύ περισσότερα απ΄όσα περιμέναμε" τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναφέρθηκε και στα επιπλέον αγροτικά κονδύλια. Παράλληλα όμως εξέφρασε και τον προβληματισμό του για τη συνολική πορεία της Ε.Ε. και τα προβλήματα που υπάρχουν. "Είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στα θετικά της συνόδου ο κ. Σαμαράς συμπεριέλαβε και το γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. αποφάσισε να κλείσει οριστικά το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία.
​​​​​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top