Μειώσεις στις τιμές ακινήτων λόγω «αποθέματος» 270.000 απούλητων σπιτιών

Υπερεκτιμημένες έως 30% πολλές εξ αυτών, τονίζουν οι ειδικοί

Μειώσεις στις τιμές ακινήτων λόγω «αποθέματος» 270.000 απούλητων σπιτιών

Σε 200.000–270.000 υπολογίζεται το απόθεμα απούλητων κατοικιών στην ελληνική αγορά ακινήτων, τη στιγμή μάλιστα που οι εν λόγω κατοικίες παραμένουν υπερεκτιμημένες σε ποσοστό από 10% έως και 30%, σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η εξαμηνιαία έρευνα συγκυρίας στην αγορά ακινήτων, η οποία αφορά στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2013 και αποτελεί προϊόν του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τον καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ειδικών του κλάδου των ακινήτων που συμμετείχαν στην έρευνα, οι προσδοκίες τους για τους επόμενους έξι μήνες εμφανίζονται χειρότερες.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, ποσοστό 44,9% των συμμετεχόντων εκτιμά πως η κατάσταση στην αγορά κατοικίας είναι χειρότερη, ενώ 33,7% θεωρεί ότι είναι η ίδια. Ωστόσο, όσοι πιστεύουν ότι μελλοντικά η κατάσταση θα είναι καλύτερη, έχουν αυξηθεί, σε σχέση με την τελευταία συγκυρία, ήτοι ποσοστό 16,9% από 8,3%.

Επιπλέον, το 83% εκτιμά πως οι τιμές πώλησης κατοικιών θα μειωθούν περαιτέρω κατά το προσεχές εξάμηνο. Όσοι προβλέπουν ότι οι τιμές θα μείνουν σταθερές είναι λιγότεροι, ήτοι 17% έναντι 17,9% στην προηγούμενη συγκυρία. Το 57,3% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι σήμερα η τάση των τιμών των κατοικιών μειώνεται αργά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top