Συγγενείς του Παπακωνσταντίνου τα ονόματα που είχαν αφαιρεθεί από τη λίστα Λαγκάρντ!

Πρώτος αυτός είχε λάβει τη λίστα – Η πρώτη δήλωση-αντίδρασή του

Συγγενείς του Παπακωνσταντίνου τα ονόματα που είχαν αφαιρεθεί από τη λίστα Λαγκάρντ!
Πρώτη ανάρτηση: 28/12/2012 - 14.29

Μείζον θέμα προκύπτει μετά τη διασταύρωση της πληροφορίας ότι τουλάχιστον το ένα από τα τέσσερα ονόματα που βρέθηκαν στα τρία «νέα» αρχεία της λίστας Λαγκάρντ είναι συγγενής του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, τα 4 ονόματα (τα οποία φέρονται να έχουν σχέση μεταξύ τους, πιθανότατα συγγενική) «συνδέονται» σε 2 λογαριασμούς, ο ένας εκ των οποίων περιέχει περίπου 1 εκ. ευρώ, ενώ ο άλλος είναι κλειστός και δεν μπορούν επί του παρόντος να δουν το περιεχόμενό του οι οικονομικοί εισαγγελείς. Στον ένα λογαριασμό εμφανίζεται συγγενής του κ. Παπακωνσταντίνου με συνδικαιούχο το σύζυγό της, ενώ στον άλλο λογαριασμό εμφανίζεται ένας μόνο δικαιούχος ο οποίος είναι δικηγόρος στο επάγγελμα. Ωστόσο, μετά από έλεγχο προέκυψε ότι η σύζυγός του είναι επίσης συγγενής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Το μείζον θέμα που προκύπτει δεν είναι αυτό καθεαυτό το ποσό του 1 εκ. ευρώ (μπορεί τα χρήματα να είναι φορολογημένα και απολύτως δικαιολογημένα) αλλά το ποιος και γιατί έβγαλε αυτά τα 4 ονόματα από τo προηγούμενο αντίγραφο της λίστας. Η Γαλλία έχει ήδη διαβεβαιώσει ρητά ότι η λίστα είναι ίδια και απαράλλαχτη με αυτή που είχε σταλεί την πρώτη φορά. Οπότε, κάποιο ελληνικό χέρι πρέπει να έκανε την «αλλοίωση»…

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε πρώτος παραλάβει τη λίστα Λαγκάρντ ως υπουργός Οικονομικών. Ενώπιον της Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε υποστηρίξει ότι χάθηκε το cd…

Η πρώτη δήλωση-αντίδραση Παπακωνσταντίνου: «Μα, θα έπαιρνα τέτοιο ρίσκο;»

Ξαφνιασμένος από την αναφορά του ονόματος του δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός βρίσκεται στην Ολλανδία και στο πατρικό της συζύγου του για τις γιορτές και μιλώντας στον Real FM αρνήθηκε κάθε υπαινιγμό για αλλοίωση της λίστας: «Δεν έκανα καμία λαθροχειρία. Μα, θα έπαιρνα ένα τέτοιο ρίσκο;» ήταν η πρώτη του αντίδραση για το θέμα.

Η διαδρομή της «εξαφανισμένης» λίστας

Η περιπέτεια με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 όταν η Κριστίν Λαγκάρντ (υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, τότε) παραδίδει στον Έλληνα ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου λίστα με 1.9991 ονόματα. Η λίστα παραδόθηκε ατύπως καθώς ήταν προϊόν υποκλοπής.

Ένα μήνα μετά, ο κ. Παπακωνσταντίνου δίνει 20 ονόματα της λίστας στον -τότε- επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη για να τα ελέγξει, χωρίς ποτέ να γίνει γνωστό ποια ήταν αυτά ή τι έδειξαν οι έλεγχοι.

Λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρέδωσε τον Ιούνιο του 2011 -όπως ισχυρίζεται ο ίδιος- αντίγραφο της λίστας με τους Έλληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα στον νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη.

Ο πρώην εισαγγελέας εκφράζει την άποψη ότι το αρχείο είναι άτυπο και προϊόν υποκλοπής και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, ενώ ενημερώνει σχετικά και τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μετά από σχεδόν έναν χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2012 το θέμα αρχίζει να ανακινείται μετά από δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι η λίστα δεν υπάρχει στα χέρια του νέου ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Στέλιου Στασινόπουλου. Λίγες μέρες μετά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στέλνει στο Μέγαρο Μαξίμου το υλικό που του είχε παραδώσει ατύπως ο κ. Διώτης, υποστηρίζοντας ότι το είχε κρατήσει σπίτι του. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κοινοποιεί το ηλεκτρονικό αρχείο αμέσως στο ΣΔΟΕ και ο επικεφαλής του Σώματος, Σ. Στασινόπουλος, το διαβιβάζει στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και ξεκινάει η νέα περιπέτεια της λίστας μετά από υπόνοιες ότι έχει αλλοιωθεί.

Τελικά, η Γαλλία την αποστέλλει εκ νέου και… voila!
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top