Προσωρινό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου προτείνει η Κομισιόν 

Ικανοποίηση Μητσοτάκη γιατί περιλαμβάνονται δύο προτάσεις της Ελλάδας     

Η Κομισιόν παρουσιάζει τις προτάσεις της ενόψει της Συνόδου Κορυφής- Video Star, φωτογραφία αρχείου AP Images 

Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό δείκτη τιμών (TTF), όσο διάστημα θα προετοιμάζεται ένας νέος δείκτης καθορισμού τιμών και για όποτε χρειάζεται, προτείνει η Κομισιόν, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά.  

Όπως αναφέρει στην πρότασή της η Επιτροπή, ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών θα καθιερώνει, σε προσωρινή βάση, ένα δυναμικό όριο τιμών για συναλλαγές στο TTF. Συναλλαγές σε τιμή υψηλότερη από το δυναμικό όριο δεν θα επιτρέπονται να πραγματοποιηθούν στο TTF.  

Η  Κομισιόν προτείνει  η μείωση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος να γίνει μέσω κοινής αγοράς φυσικού αερίου, μηχανισμούς περιορισμού των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF, νέα μέτρα για τη διαφανή χρήση των υποδομών και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, και συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.  

Ενεργειακή κρίση: Η Κομισιόν καταθέτει τις προτάσεις της

Ικανοποίηση Μητσοτάκης για την πρόταση 

Την ικανοποίησή του για τις προτάσεις της Κομισιόν εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αναρτήσεις του στο twitter, στις οποίες αναφέρει:       

«Χαιρετίζω τη συνολική δέσμη που πρότεινε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν  και κυρίως τη συμπερίληψη δύο προτάσεων που η Ελλάδα έχει ζητήσει εδώ και καιρό: μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και διακόπτες κυκλώματος στις αγορές παραγώγων ενέργειας.

Το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις ενεργειακές μας αγορές θέτοντας ένα όριο στις τιμές και μειώνοντας την ακραία αστάθεια. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

 

Τα κύρια σημεία των προτάσεων Κομισιόν για το φυσικό αέριο 
 

Ο κανονισμός περιλαμβάνει τα ακόλουθα κύρια στοιχεία: 

•    Συγκέντρωση της ζήτησης στην ΕΕ και κοινή αγορά φυσικού αερίου για τη διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών και τη μείωση του κινδύνου στα κράτη μέλη να υπερβαίνουν το ένα το άλλο στην παγκόσμια αγορά, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ του εφοδιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ, 
•    Προώθηση των εργασιών για τη δημιουργία ενός νέου δείκτη αναφοράς για την τιμολόγηση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου έως τον Μάρτιο του 2023- και βραχυπρόθεσμα πρόταση μηχανισμού διόρθωσης των τιμών για τη θέσπιση δυναμικού ορίου τιμών για συναλλαγές στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF, και ένα προσωρινό διάδρομο ή όριο ζώνης για την αποτροπή ακραίων αυξήσεων των τιμών στις αγορές παραγώγων, 
•    Προεπιλεγμένοι κανόνες αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση ελλείψεων εφοδιασμού, επεκτείνοντας την υποχρέωση αλληλεγγύης στα κράτη μέλη χωρίς άμεση σύνδεση με αγωγό, ώστε να συμπεριλάβει και τα κράτη μέλη που δεν έχουν εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου- και πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού κατανομής φυσικού αερίου για τα μέλη που πλήττονται από έκτακτη ανάγκη εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε περιφερειακό ή ενωσιακό επίπεδο. 

Σε συνδυασμό με τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, την αποθήκευση φυσικού αερίου, και την ανακατανομή των πλεοναζόντων κερδών του ενεργειακού τομέα, τα νέα αυτά μέτρα θα βελτιώσουν τη σταθερότητα σε ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα και μετά. Τα μέτρα θα συμβάλουν επίσης στον περαιτέρω μετριασμό της πίεσης των τιμών που αισθάνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες και η βιομηχανία, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού και η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.  

Κομισιόν: Ύστατο Μέτρο Το Πλαφόν Στο Φυσικό Αέριο

 

Επιπλέον, η Επιτροπή θα προβεί σε αξιολόγηση των αναγκών σχετικά με το REPowerEU για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και την αποφυγή κατακερματισμού της ενιαίας αγοράς, με σκοπό την υποβολή προτάσεων για την ενίσχυση της χρηματοδοτικής δύναμης της ΕΕ για την REPowerEU. Η Επιτροπή προτείνει επίσης μια στοχευμένη ευέλικτη χρήση της χρηματοδότησης από την πολιτική συνοχής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας έως και το 10% του συνολικού εθνικού κονδυλίου για την περίοδο 2014-2020, ύψους αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα με την ανάπτυξη του νέου δείκτη αναφοράς, η Επιτροπή προτείνει να τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός για τον περιορισμό των τιμών μέσω του κύριου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου φυσικού αερίου, του TTF, που θα ενεργοποιείται όταν χρειάζεται. Ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών θα καθιερώνει, σε προσωρινή βάση, ένα δυναμικό όριο τιμών για συναλλαγές στο TTF. Συναλλαγές σε τιμή υψηλότερη από το δυναμικό όριο δεν θα επιτρέπονται να πραγματοποιηθούν στο TTF.  

Μέριμνα για τα προβλήματα ρευστότητας 

Για να διευκολυνθούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές ενεργειακές εταιρείες όσον αφορά την κάλυψη του περιθωρίου κέρδους τους όταν χρησιμοποιούν τις αγορές παραγώγων, η Επιτροπή θέσπισε σήμερα νέους κανόνες για τους συμμετέχοντες στην αγορά, επεκτείνοντας τον κατάλογο των επιλέξιμων εξασφαλίσεων σε προσωρινή βάση σε μη μετρητές εξασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών εγγυήσεων.  

Τετ α τετ Πούτιν-Ερντογάν: Πρόταση βόμβα για «κόμβο αερίου» στην Τουρκία

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top