Ξανά στην Ελλάδα η Gazprom: Καλύτερες τιμές στο αέριο επιδιώκει η Ελλάδα

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Ξανά στην Ελλάδα η Gazprom:  Καλύτερες τιμές στο αέριο επιδιώκει η Ελλάδα

Νέες διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τη μείωση της τιμής προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου ξεκίνησαν μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, αντιπροσωπεία της οποίας βρίσκεται από χθες στην ελληνική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για ένα ακόμη γύρο επαφών, μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών που έγινε στις αρχές καλοκαιριού στη Μόσχα. Αν και η σημερινή συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για αρχές Αυγούστου, τελικά μετά από αίτημα της ρωσικής πλευράς για παράταση, αναβλήθηκε, και πραγματοποιείται τελικά σήμερα

«Παρών» στη συνάντηση είναι το μεσαίο στέλεχος της Gazpromexport, Ονόσοφ, ο οποίος και διαχειρίζεται τις προμήθειες αερίου προς την Ελλάδα.

Αίτημα της ελληνικής πλευράς, είναι η μείωση της τιμής προμήθειας αερίου, που όπως έχει παραδεχτεί υψηλόβαθμος ρώσος αξιωματούχος είναι ακριβότερο κατά 30% από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η Gazprom στο ζήτημα αυτό είναι πως οι τιμές είναι υψηλότερες για την Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης και της μικρής αγοράς της χώρας μας.

«Γερό χαρτί» πάντως στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική πλευρά είναι η επίσημη παραδοχή του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ ότι το κόστος προμήθειας ρωσικού αερίου στην Ελλάδα είναι κατά 30% υψηλότερο από το μέσο κόστος στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Υπενθυμίζουμε πως το θέμα της τιμής του αερίου είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης , γεγονός που φάνηκε και από την πρόσφατη επιστολή Σαμαρά προς το ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top