CEO της Moderna: Απίθανο να είναι αποτελεσματικά στην Όμικρον τα εμβόλια

«Τα υπάρχοντα εμβόλια θα χρειαστούν τροποποίηση»

Όσα είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον - 29/11

Ανησυχία προκαλεί η εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, ότι τα υπάρχοντα εμβόλια για τον κορωνοϊό δε θα είναι αποτελεσματικά απέναντι στη νέα μετάλλαξη Όμικρον

Σαρηγιάννης: «Μπορεί να υπάρχει ήδη κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα»

Σε συνέντευξή του στους Financial Times τόνισε πως είναι απίθανο τα εμβόλια να είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, όπως ήταν με τα προηγούμενα στελέχη του ιού.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Αναμένονται λοιμώξεις σε εμβολιασμένους»

«Δεν υπάρχει περίπτωση, νομίζω, να είναι το ίδιο αποτελεσματικά, όπως ήταν με τη μετάλλαξη Delta. Νομίζω ότι θα σημειωθεί σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας. Απλά δεν ξέρω πόσο, διότι πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει λένε ότι “αυτό δεν είναι καλό”», είπε.

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι διαφορές στα συμπτώματα με τη Δέλτα

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεϊνική ακίδα και η ταχεία εξάπλωση στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα χρειαστούν τροποποίηση. 

Ο Μπανσέλ εμφανίστηκε να μειώνει τις προσδοκίες ότι νέα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι έτοιμα σύντομα, λέγοντας ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αναπτύξουν οι φαρμακευτικές εταιρείες εξελιγμένα εμβόλια που θα μπορούσαν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες. 

Η Moderna ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μελετά ήδη ενισχυτικές δόσεις που έχουν σχεδιαστεί για να προλαμβάνουν μεταλλάξεις όπως η Όμικρον και πως πολύ σύντομα θα προχωρήσει με ένα εμβόλιο που θα «χτυπά» ειδικά αυτό το νέο στέλεχος. 

Τα υπάρχοντα εμβόλια από εταιρείες όπως η Moderna, η Pfizer Inc. και BioNTech SE, η AstraZeneca Plc και η Johnson & Johnson μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από προηγούμενα στελέχη του ιού αν και είναι λιγότερο αποτελεσματικά ενάντια στη μετάλλαξη «Δέλτα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top