Επίθεση στη Λυών: Χαροπαλεύει ο Έλληνας ιερέας - Ελεύθερος ο ύποπτος

Άγνωστο παραμένει το κίνητρο του δράστη

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο ιερέας Νικόλαος Κακαβελάκης, που δέχθηκε το Σάββατο δύο πυροβολισμούς, ενώ έκλεινε τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λιόν, όπου ιερουργεί. 

Ο Δημήτρης Κακαβελάκης, ξάδελφος του ιερέα, μιλώντας στον Σκάι, δήλωσε ότι «τον περίμεναν». Ακόμη, δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα του δράστη. Πάντως, ο ύποπτος που συνελήφθη χθες, λίγο μετά το περιστατικό, αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν ανταποκρινόταν στις περιγραφές των μαρτύρων για τον δράστη.

Το χρονικό της φρίκης στη Λυών

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν έξω από ελληνική εκκλησία στη Λυών της Γαλλίας, γύρω στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου.

Ένας ορθόδοξος ιερέας τραυματίστηκε σοβαρά όταν πυροβολήθηκε δύο φορές με κυνηγετικό όπλο από άγνωστο δράστη.  Σύμφωνα μεπληροφορίες της ανταποκρίτριας του Star στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Η επίθεση έγινε την ώρα, που έκλεινε την εκκλησία κι ενώ οι πιστοί είχαν φύγει. 

Ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Λίγες ώρες αργότερα, ένας ύποπτος συνελήφθη, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Ωστόσο, δεν επιβεβαιωνόταν εάν ο συλληφθείς είναι ο δράστης της επίθεσης. 

Ο άγνωστος δράστης φέρεται να φορούσε μια μαύρη καμπαρντίνα όπου έκρυβε το όπλο του κι έναν μαύρο σκούφο. Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι παρακολουθούσε το θύμα. Αυτόπτες μάρτυρες δεν άκουσαν τον δράστη να φωνάζει για παράδειγμα «ο Θεός είναι μεγάλος». Το μόνο που αναφέρουν είναι ότι άκουσαν δύο πυροβολισμούς, τα βογγητά του ιερέα, τις κραυγές μιας γυναίκας και περιγράφουν πως τα χαρακτηριστικά του δράστη είναι μεσογειακά, με ύψος γύρω στο 1.90.

Περιπολικά και ασθενοφόρο στο σημείο όπου πυροβολήθηκε ο Έλληνας ιερέας - βίντεο ΑΡ

Γαλλία: Λουλούδια στην εκκλησία της Νίκαιας για τα τρία θύματα της επίθεσης

Ισχυρές δυνάμεις απέκλεισαν αμέσως τον τομέα Jean-Mare στο 7ο διαμέρισμα στη Λυών.Τα χαρακτηριστικά της επίθεσης δεν παραπέμπουν σε τρομοκρατικό χτύπημα, όμως οι αρχές δεν το αποκλείουν. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, καθώς υπάρχουν φόβοι στην περίπτωση που το χτύπημα είναι τρομοκρατικό, ο δράστης να χτυπήσει κι αλλού καθώς είναι οπλισμένος. Οι αρχές της Λυών συνιστούν στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους παρόλο που στη Γαλλία εχει επιβληθεί καραντίνα.

Ποιος είναι ο άτυχος ιερέας 

Ο ιερέας -ο πατήρ Νικόλαος Κακαβελάκης-  είναι από τα Χανιά, 52 ετών και πατέρας δύο παιδιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, ο ιερέας είχε διαφορές με ένα άλλο άτομο από το οποίο είχε δεχθεί επίθεση στο παρελθόν. Επίσης ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει το πόστο του στην εκκλησία ή να μετατεθεί αλλού.

O Νικόλαος Κακαβελάκης είναι υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κι είχε τοποθετηθεί στη Λυών πριν δέκα χρόνια, ως ιερέας στην ελληνική Ορθόδοξη ενορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οπως έγινε γνωστό, είχε ζητήσει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Όταν έφθασαν στον τόπο της επίθεσης οι πρώτες βοήθειες είχε τις αισθήσεις του και είπε ότι δεν γνώριζε το άτομο που τον πυροβόλησε.

Επιστρέφει στο Παρίσι ο Γάλλος Πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ που πραγματοποιούσε επίσκεψη στην επαρχία επιστρέφει εσπευσμένα στο Παρίσι και στο υπουργείο εσωτερικών όπου πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη κρίσης.

«Καταδικάζουμε την επίθεση εναντίον Ορθοδόξου Ιερέα Ελληνικής καταγωγής πλησίον του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Λυών της Γαλλίας.  Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες Γαλλικές αρχές» σημείωσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. 

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται τρεις ημέρες μετά την επίθεση στην εκκλησία Νοτρ-Νταμ της Νίκαιας, όπου τρεις άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ένοπλο ισλαμιστή, δράστης της επίθεσης. Μετά την επίθεση στη Νίκαια, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την αύξηση από 3.000 σε 7.000 των στρατιωτών που θα μετέχουν στην επιχείρηση "Sentinelle"  για την προστασία των χώρων λατρείας και των σχολείων. Στη δύναμη αυτή προστίθενται σχεδόν 7.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης, από τα οποία τα μισά είναι έφεδροι χωροφύλακες, που από τη Δευτέρα θα τεθούν στη διάθεση των νομαρχών για να εγγυώνται την ασφάλεια. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top