Politico: Να γιατί η Βόρεια Κορέα δεν φοβάται τις ΗΠΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν εναντίον Τραμπ σημειώσατε χ

Politico: Να γιατί η Βόρεια Κορέα δεν φοβάται τις ΗΠΑ

Ο Τζον Γούλφσθαλ, ανώτερος σύμβουλος στην κυβέρνηση Ομπάμα και ειδικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δημοσίευσε μια ανάλυσή του στο Politico, προσπαθώντας να ερμηνεύσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και την αντίδραση των ΗΠΑ σε αυτό. Αξίζει να τονιστεί ότι ο Γούλφσθαλ υπήρξε ανώτατο στέλεχος στην επιτόπια παρακολούθηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην πυρηνική εγκατάσταση της Βόρειας Κορέας το 1995-96, επομένως γνωρίζει πολύ καλά τι σκέφτεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα είναι ένα τρελό μέρος, όπου ηγείται ένας επίσης τρελός άνδρας που απειλεί με παγκόσμια καταστροφή. Αυτή η άποψη είναι λάθος κι εξηγεί γιατί δεν μπορεί κανείς να απαντήσει τι πρέπει να κάνει ο Τραμπ με την Πιονγιάνγκ.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι τρελός. Είναι μεθοδικός και αρκετά προσεκτικός στην προώθηση των πυρηνικών και πυραυλικών του προγραμμάτων για να φανεί ότι αποθαρρύνεται από τις συντριπτικές στρατιωτικές ικανότητες της Αμερικής». Προσπαθεί να περάσει το προφίλ ότι δεν θέλει, προς το παρόν, να ξεκινήσει πόλεμο. Έχει μάθει πολύ καλά τόσα χρόνια πώς ακριβώς λειτουργούν οι ΗΠΑ, γι’ αυτό ακριβώς δεν φοβάται τον Τραμπ.

Οι βασικοί λόγοι είναι 5:

Πρώτον, η Αμερική απλώς «γκρινιάζει» για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, αλλά δεν κάνει τίποτα δραστικό. Όπως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης πιστεύει, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι η κατοχή πυρηνικών είναι απαράδεκτη, όμως με τις πράξεις τους την αποδέχονται. Δεν πρόκειται να κινηθούν επιθετικά. Επομένως, η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να «παίζει» με πυρηνικά, μέχρι να σπρώξει τις ΗΠΑ να δεχτούν την καλύτερη για εκείνη συμφωνία.

Δεύτερον, οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η Πιονγιάνγκ απομονώνεται. Η Κίνα, όμως, είναι βασικός άξονας της οικονομίας της, καθώς αγοράζει άνθρακα από αυτή. Επομένως, οποιαδήποτε κύρωση δεν είναι ικανή να πλήξει τη χώρα.

Τρίτον, ο Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρεί ότι αφού οι ΗΠΑ δεν επιτέθηκαν όταν η Βόρεια Κορέα δεν είχε ακόμα πυρηνικά όπλα, γιατί να το κάνει τώρα, που ο πόλεμος θα είναι και πιο δαπανηρός και πιο επικίνδυνος;

Τέταρτον, με τη σταδιακή ισχυροποίηση της Κίνας, οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος στην περιοχή. Επιπλέον, κάποια στιγμή, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα πρέπει να διαλέξουν «στρατόπεδο». Και η Κίνα έχει δηλώσει ρητά ότι μια ενδεχόμενη καταστροφή της Βόρειας Κορέας είναι πολύ πιο ανησυχητική από τις πυρηνικές προκλήσεις της. 

Τέλος, η Βόρεια Κορέα δεν θα έχει απολύτως τίποτα, αν παραδώσει τον πυρηνικό της εξοπλισμό. Όσο έχει στην κατοχή της πυρηνικά όπλα, τότε είναι «στο παιχνίδι» και μπορεί να έχει λόγο. Αν τα παραδώσει, θα σβηστεί από τον χάρτη.  

Επομένως, όπως λέει ο αναλυτής, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ξέρει ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται τον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει ελάχιστες ρεαλιστικές προτάσεις για παύση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Τέλος, καταλήγει στο ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει πολύ καλή στρατηγική κι είναι πολύ καλά διαβασμένος, πολύ περισσότερο απ’ όσο πιστεύουν οι ΗΠΑ κι ο υπόλοιπος κόσμος.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top